NJË NË 5 FËMIJË DHE TË RINJ VUAJNË NGA USHQIMI I ÇRREGULLT

NJË NË 5 FËMIJË DHE TË RINJ VUAJNË NGA USHQIMI I ÇRREGULLT

Ushqimi i çrregullt është një term ombrellë që përdoret për të përshkruar sjelljet jo të shëndetshme, ndërkohë që nuk ka zyrtarisht një diagnozë. Sipas një studimi të publikuar nga JAMA Pediatrics, më shumë se 1 në 5 fëmijë dhe të rinj vuajnë nga ushqimi i çrregullt.

Ekipi hulumtues i studimit të ri, përdorën 32 studime nga 16 vende dhe zbuluan se afërsisht 22% e fëmijëve dhe të rinjve shfaqnin sjellje me çrregullime të të ngrënit, shkruan Health News.

Tek vajzat ishte më i shprehur çrregullimi i të ngrënit sesa te djemtë, veçanërisht adoleshentët më të rritur me një indeks trupor më të lartë.

Ushqimi i çrregulluar nuk është domosdoshmërisht një çrregullim i të ngrënit, por i referohet sjelljeve malinje që lidhen me ushqimin që mund të dëmtojë trupin e tyre.

Sipas National Eating Disorders Collaboration, të ngrënit e çrregullt mund të përfshijë dietë të rëndë, dietë kufizuese, apo edhe ngrënie të tepruar. Mund të përfshijë gjithashtu përdorimin e pilulave dietike, shmangien e vakteve për të ruajtur ose humbur peshë, dhe më shumë.

Mbajtja e një peshe të shëndetshme dhe ushqimi i duhur është thelbësor, veçanërisht për fëmijët, dhe ushqimi i çrregullt mund të çojë herë pas here në komplikime serioze shëndetësore.

Çfarë është një çrregullim i të ngrënit?

Çrregullimi i të ngrënit është një term ombrellë që përdoret për të përshkruar çdo gjendje të shëndetit mendor që lidhet me të ngrënit, duke përfshirë anoreksi nervosa, bulimia nervore, çrregullime të ngrënies së tepërt (BED) dhe çrregullime të tjera të specifikuara të ushqyerjes (OSFED):

– Anoreksia nervore është kur një individ nuk ushqehet ose stërvitet për të mbajtur peshën e dëshiruar që ka në mendje.

– Bulimia nervore është të mos kesh kontroll mbi zakonet e të ngrënit dhe të bësh veprime rigoroze për të shmangur shtimin në peshë.

– Çrregullimi i të ngrënit të tepërt është kur një individ konsumon shumë ushqim deri në pikën ku ndihet i pakëndshëm.

– Çrregullime të tjera të specifikuara të të ushqyerit ose të të ngrënit janë kur një individ nuk përputhet me asnjë nga kategoritë e mësipërme, por përjeton simptoma të tjera që lidhen me të ngrënit, siç është sindroma e të ngrënit gjatë natës.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.