DISA GJËRA QË NUK I DINIT PËR FOSHNJAT E PORSALINDURA

DISA GJËRA QË NUK I DINIT PËR FOSHNJAT E PORSALINDURA

Foshnjat e porsalindura nuk kanë kapakë në gjunjë.

Meqenëse kocka është shumë e ngurtë dhe e prirur për thyerje, ajo mund ta bëjë procesin e lindjes më të vështirë dhe të shkaktojë dëmtime. Kjo është arsyeja pse foshnjat lindin me kërc fleksibël në nyjet e tyre të gjurit. Përfundimisht, ky kërc do të ngurtësohet dhe do të bëhet kapak i gjunjëve, si lloji që kanë të rriturit.

Ato kanë më shumë kocka sesa ne.

Në fakt, foshnjat lindin me rreth 100 kocka më shumë sesa të rriturit kanë në trupat e tyre! Ato kanë rreth 300 kocka në lindje, dhe këto me kalimin e kohës do të bashkohen për të formuar 206 kocka që kanë të rriturit. Disa nga kockat e tyre janë bërë nga kërci që do të zëvendësohen nga kockat me ndihmën e kalciumit ndërsa ato rriten. I gjithë procesi do të përfundojë në kohën kur foshnja të mbush 25 vjet, pas së cilës, kockat nuk mund të rriten më.

Foshnjat mund të qajnë shumë, por nuk derdhin lot.

Kanalet e lotëve të foshnjave janë ende në zhvillim pas lindjes. Shumica e foshnjave fillojnë të derdhin lot rreth moshës 2 javore, por disa mund të zgjasin deri në 2 muaj.

Edhe pse mund të mos kenë lot akoma, të porsalindurit zakonisht kalojnë 2 deri në 3 orë në ditë duke qarë. Ndonjëherë ata e bëjnë atë pa ndonjë arsye, por herë të tjera, ata në të vërtetë po përpiqen të komunikojnë me ju.

Foshnjat vajza mund të kenë perioda të shkurtra.

Vajzat mund të përjetojnë pak gjakderdhje në moshën 2-3 ditë, por zakonisht, nuk ka asnjë arsye për shqetësim. Arsyeja për këtë “mini periodë” është tërheqja e hormoneve ndaj të cilave ishin ekspozuar në mitër. Ato nuk do të kenë një preiode përsëri derisa të arrijnë pubertetin.

Foshnjat teshtijnë shpesh.

Të sapolindurit teshtisin shumë, sepse u duhet të pastrojnë hundët më shpesh sesa bëjnë të rriturit. Ato kanë pasazhe më të vogla të hundës, kështu që mund të bllokohen më lehtë.

Duke teshtirë, ato heqin qafe gjëra të tilla si qumështi i gjirit, mukusit, tymit, madje edhe pluhurit në ajër. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.