SIPAS OBSH-SË FËMIJËT MË SHUM DUHET TË LUAJNË SE SA TË RRIJNË ULUR

SIPAS OBSH-SË FËMIJËT MË SHUM DUHET TË LUAJNË SE SA TË RRIJNË ULUR

Sipas udhëzimeve të reja të lëshuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), fëmijët nën moshën pesë vjeç duhet të kalojnë më pak kohë ulur para TV-së ose me clularë në dorë. Ata duhet të kenë gjumë më të mirë cilësor dhe të kenë më shumë kohë për luajtje aktive nëse do të rriten të shëndetshme.

“Arritja duke bërë atë që është më e mira për shëndetin që nga fillimi i jetës së njerëzve,” thotë Drejtori i Përgjithshëm i OBSH Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Fëmijëria e hershme është një periudhë e zhvillimit të shpejtë dhe një kohë kur modelet e jetesës familjare mund të përshtaten për të rritur përfitimet shëndetësore”.

Udhëzimet e reja mbi aktivitetin fizik, sjelljen e ulur dhe gjumin për fëmijët nën 5 vjeç janë zhvilluar nga një panel ekspertësh i OBSH-së. Ata vlerësuan efektet mbi fëmijët e vegjël të gjumit të pamjaftueshëm dhe koha e kaluar duke ulur shikuar ekranet ose duke u përmbajtur në karrige dhe karroca. Ata gjithashtu shqyrtuan provat rreth përfitimeve të rritjes së niveleve të aktivitetit, transmeton Klan Kosova.

“Përmirësimi i aktivitetit fizik, reduktimi i kohës së ulur dhe sigurimi i gjumit të cilësisë në fëmijët e vegjël do të përmirësojë shëndetin fizik, mendor dhe mirëqenien e tyre, dhe do të ndihmojë në parandalimin e trashje fëmijërore dhe sëmundjeve shoqëruese më vonë në jetë,” thotë Dr Fiona Bull, bazuar në parandalimin e sëmundjeve jo të komunikueshme, në OBSH.

Dështimi për të përmbushur rekomandimet aktuale të aktivitetit fizik është përgjegjës për më shumë se 5 milion vdekje në nivel global çdo vit në të gjitha grupmoshat.

Aktualisht, mbi 23% e të rriturve dhe 80% e adoleshentëve nuk janë mjaft fizikisht aktivë.

Nëse aktiviteti fizik i shëndoshë, sjellja e ulur dhe zakonet e gjumit janë të vendosura në fillim të jetës, kjo ndihmon në formimin e shprehive gjatë fëmijërisë, adoleshencës dhe në moshë madhore.

Modeli i veprimtarisë së përgjithshme 24-orëshe është kyç: zëvendësimi i kohës së ndaluar të përkohshme ose të ndenjur me lojë më aktive, duke siguruar që fëmija i vogël të ketë gjumë të mjaftueshëm cilësor. Koha e ulur e cilësisë së ulur në aktivitetet ndërvepruese me bazë jo të ekranit me një kujdestar, si leximi, tregimi, këndimi dhe puzzles, është shumë e rëndësishme për zhvillimin e fëmijës.

Ndërveprimet e rëndësishme midis aktivitetit fizik, sjelljes së ulur dhe kohëzgjatjes së mjaftueshme të gjumit dhe ndikimit të tyre në shëndetin fizik dhe mendor dhe mirëqenien, u njoh nga Komisioni për Zhdukjen e Shëndoshërisë së Fëmijës, i cili bëri thirrje për udhëzime të qarta mbi aktivitetin fizik, sjelljen e ulur dhe gjumin në të rinjtë fëmijët.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.