1 NË 4 GRA KRAHASUAR ME 1 NË 5 BURRA KANË ÇRREGULLIME TË GJUMIT-SI TI TEJKALONI ATO?

1 NË 4 GRA KRAHASUAR ME 1 NË 5 BURRA KANË ÇRREGULLIME TË GJUMIT-SI TI TEJKALONI ATO?

Pagjumësia shkakton shqetësime të shumta fizike dhe psikike në jetën e përditshme dhe funksionimin normal të organizmit. Në këtë temë më shumë gjasa të jetojnë me këtë çrregullim të gjumit kanë 1 në 4 gra gra krahasuar me 1 në 5 burra. Studimet tregojnë se në përgjithësi grave u duhet më shumë kohë për të fjetur, për të dremitur dhe ndjehen më të lodhura sapo të ngrihen nga gjumi në krahasim me burrat.

Zakonisht gratë gjithashtu kanë më shumë se një simptomë të pagjumësisë, e tillë si probleme për të fjetur, probleme për të vazhduar gjumin dhe zgjohen shumë herët në mëngjes.

Pse ky çrregullim i gjumit i prek më shumë gratë se burrat?

Ekspertët thonë se është një kombinim i ndryshimeve hormonale dhe kushteve shëndetësore që janë më të zakonshme tek gratë.

Shkaqet hormonale

Shumica e grave kanë nevojë për të paktën 7 orë gjumë gjatë natës që të ndihen të pushuara. Por disa çështje të lidhura me hormonet mund ti pengojnë ato, të tilla si:

  • CIKLI MENSTRUAL

Zakonisht gratë përballen me probleme të gjumit në ditët para menstruacioneve. Kjo është kur nivelet e progesteronit bien dhe shfaqen simptomat e sindromës premenstruale (PMS). Gratë dhe vajzat kanë më shumë gjasa të luftojnë me gjumin nëse kanë çrregullim disforik premenstrual (PMDD) i cili është një lloj më i rëndë i PMS-it.

Çfarë mund të bëni: Sigurohuni që të bëni stërvitje në ditët para menstruacioneve, në mënyrë që të ndiheni më të lodhur para gjumit. Jepini përparësi rutinës suaj të mbylljes në ato netë në mënyrë që trupi juaj të marrë mesazhin se është koha për të fjetur.

  • SHTATZËNIA

Hormonet tuaja janë në fluks të vazhdueshëm gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë. Në të vërtetë mund të jeni më të përgjumur dhe madje të flini më shumë se zakonisht në këtë periudhë. Në tremujorin e tretë nivelet tuaja të estrogjenit dhe progesteronit qetësohen pasi shqetësimi juaj fizik është në maksimum. Ky shqetësim që mund t’ju mbajë zgjuar natën. Mund ju duhet të urinoni më shpesh, keni këmbë të ënjtura dhe dhimbje, ose thjesht ndiheni shumë të parehatshme për të fjetur mirë.

Çfarë mund të bëni: Ju nuk mund t’i kontrolloni hormonet tuaja gjatë shtatzënisë kështu që do t’ju duhet të prisni. Por mund të provoni jastëkët e shtatzënisë për të ndihmuar procesin e gjumit ose mund të përpiqeni të flini me kokën lart nëse keni problem me gërhitje ose refluks.

  • MENOPAUZA

Shumica e grave kalojnë në menopauzë kur ndalojnë të kenë cikle të rregullta në fillim të të 50-tave. Perimenopauza është kur trupi juaj fillon kalimin në menopauzë. Mund ta filloni që në të 30-at por është më e zakonshme në të 40-at. Si perimenopauza ashtu edhe menopauza përfshijnë ndryshime të mëdha në estrogjen dhe progesteron. Këto ndryshime hormonale shkaktojnë djersitje gjatë natës dhe temperaura të cilat mund t’ju mbajnë zgjuar.

Çfarë mund të bëni: Mjeku mund të rekomandojë terapi zëvendësuese hormonale për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave tuaja. Gjithashtu mund të përpiqeni të rritni marrjen e sojës e cila imiton estrogjenin. Hiqni dorë nga ushqimet pikante të cilat mund të shkaktojnë rritje të nxehtësisë trupore si dhe vishni rroba të lehta dhe që trupi të merr frymë gjatë gjumit.

KUSHTET SHËNDETËSORE

Gratë kanë më shumë gjasa të kenë kushte të caktuara shëndetësore që e bëjnë gjumin të vështirë. Kjo perfshin:

PCOS– Sindroma e vezores policistike e cila shkakton menstruacione të parregullta. Ajo gjithashtu çon në nivele më të larta të testosteronit dhe niveleve më të ulëta të progesteronit. Këto çekuilibrime hormonale i përkeqësojnë problemet e gjumit. Nëse keni PCOS jeni gjithashtu në rrezik më të lartë për apnea të gjumit, një çrregullim gjumi që ju bën të ndaloni frymëmarrjen për periudha të shkurtra gjatë gjumit. Kjo mund t’ju zgjojë disa herë gjatë natës.

Fibromialgjia– Më shumë gra sesa burra kanë fibromialgji një çrregullim që shkakton dhimbje muskulore në të gjithë trupin tuaj dhe e bën të vështirë gjumin.

Mospërmbajtje urinare– Dy herë më shumë gra sesa burra kanë mosmbajtje urinare ose humbje të kontrollit të fshikëzës. Kjo është për shkak të ndryshimeve të shumta në sistemin riprodhues gjatë menstruacioneve, shtatzënisë, lindjes së fëmijëve dhe menopauzës. Dëshira për të shkuar në tualet mund t’ju zgjojë disa herë në natë.

Depresioni dhe ankthi-Gratë kanë më shumë gjasa të kenë simptoma të depresionit sesa burrat. Problemet për të fjetur ose për të qëndruar në gjumë është një nga ato simptoma. Nga ana tjetër, nëse keni pagjumësi, keni 10 herë më shumë gjasa të keni depresion dhe 17 herë më shumë të ngjarë të keni ankth. Si përfundim, këto kushte mund ta përkeqësojnë pagjumësinë  dhe kjo mund ta përkeqësojë gjendjen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.