DIETA PËR RREGULLIMIN E KOLESTEROLIT

DIETA PËR RREGULLIMIN E KOLESTEROLIT

Kolesteroli shpesh ka një konotacion të keq, pasi shoqërohet me rreziqe dhe probleme shëndetësore. Në fakt, megjithatë, është një substancë e nevojshme për trupin, pasi kontribuon në formimin e membranës qelizore, hormoneve dhe substancave të tjera.

Kolesteroli i lartë është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet kardiovaskulare, duke rritur rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrësgoditjes në tru dhe sëmundjeve vaskulare periferike.

Për më tepër, obeziteti është shpesh rezultat i kolesterolit të lartë në gjak dhe gjetjet e fundit të hulumtimit kanë lidhur nivelet e larta të kolesterolit me përkeqësimin e simptomave të infeksioneve virale, siç është gripi.

Për të gjitha arsyet e mësipërme, është jashtëzakonisht e rëndësishme të mbani nivelet e kolesterolit brenda kufijve të duhur. Mënyra është e thjeshtë është zgjedhja e zgjuar e ushqimit e cila mund të na sigurojnë nivelet e dëshiruara të kolesterolit, duke siguruar një shëndet të mirë të zemrës.

Cila është dieta ideale për rregullimin e kolesterolit?

Megjithëse nuk ka një përgjigje universale për këtë pyetje, të dhënat shkencore duket se tregojnë në një drejtim dietën vegjetariane . Megjithatë, kjo zgjedhje nuk është e lehtë për të gjithë. Megjithatë, nuk ka pse të dekurajoheni, pasi ekspertët theksojnë se ekziston edhe një opsion tjetër ideal, dieta mesdhetare.

Për shumë njerëz, dieta mesdhetare është modeli më i mirë dhe më i dobishëm dietik i disponueshëm. Nuk ka një përkufizim të rreptë të asaj që duhet të përfshihet në të, por në përgjithësi do të thotë:
Shumica e kalorive ditore duhet të vijnë nga burimet bimore dhe kryesisht frutat, perimet, drithërat, fasulet, arrat dhe farat.

Vaji i ullirit duhet të preferohet si burimi kryesor i yndyrës, duke zëvendësuar yndyrnat dhe vajrat e tjera. Konsumimi i përditshëm i djathit me pak yndyrë dhe/ose kosit. Konsumoni peshk të paktën 1-2 herë në javë. Kufizoni ushqimet e përpunuara/konservuara.

Pirja e alkoolit e kontrolluar, që do të thotë jo më shumë se dy pije në ditë për burrat dhe një për grate.

Për më tepër, nëse doni të ruani peshën e dëshiruar, duhet të merrni vetëm aq kalori sa digjni çdo ditë. Nëse keni nevojë të humbni peshë, atëherë kaloritë që konsumoni çdo ditë duhet të jenë më pak se ato që digjni.

Në të njëjtën kohë, nëse doni të siguroni rezultate maksimale, kombinoni dietën e duhur me të paktën 30 minuta ushtrime me intensitet të moderuar çdo ditë, si ecja apo vrapi i lehtë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.