MBËSHTETJA E SHËNDETIT MENDOR TË FËMIJËVE-SI TA IDENTIFIKONI DHE SI DUHET VEPRUAR

MBËSHTETJA E SHËNDETIT MENDOR TË FËMIJËVE-SI TA IDENTIFIKONI DHE SI DUHET VEPRUAR

Kur lindin foshnjat ato shprehen duke qarë. Ndërsa fëmijët rriten ata zhvillojnë mënyra të ndryshme për t’i komunikuar ndjenjat, mënyra se si ata mësojnë të menaxhojnë ndjenjat e tyre si fëmijë dhe adoleshentë do t’i përcjellë ato gjatë gjithë jetës së tyre.

“Mënyra më e mirë që një prind të ndihmojë shëndetin mendor të fëmijëve të tyre është të flasë për këtë. Nuk duhet të përdorni terma klinikë por thjesht bëni një bisedë të hapur për mënyrën se si ndihen ata”, thotë Martin L. Greenwald, MD, një psikiatër në Northwestern Medicine Rajonal Medical Group. Ai sugjeron disa mënyra për të filluar bisedën:

Zgjidh një kohë kur ka shpërqendrime minimale të tilla si udhëtimet me makinë ose para gjumit.

Bëni pyetje të hapura.

Pyetje të tilla si: “Si ndihesh sot?” ose, “Cila është gjëja e preferuar për të bërë në pushim?” nxitini fëmijët të japin më shumë sesa thjesht një përgjigje të shpejtë. Gjithashtu u jep atyre mundësi për të zhvilluar aftësinë e tyre për të shprehur emocionet.

Jini të sinqertë dhe të hapur.

Lëreni fëmijën t’ju bëjë pyetje dhe jepini shpjegime të përshtatshme për moshën. Nëse fëmija juaj nuk dëshiron të flasë, sigurojini se jeni aty për ta mbështetur dhe provoni përsëri në një kohë tjetër.

Marrëdhëniet e shëndetshme luajnë një rol ë rëndësishëm

Një marrëdhënie pozitive midis prindërve dhe fëmijëve të tyre ka një efekt pozitiv në shëndetin e tyre mendor. Këtu janë mënyrat për të ndihmuar në sigurimin e një marrëdhënieje të shëndetshme që mbështet shëndetin mendor të fëmijës suaj:

Dëgjoni fëmijën tuaj.

Kur ata e dinë se kanë vëmendjen tuaj të pandarë kjo i tregon fëmijës tuaj se jeni të interesuar për atë që ata kanë për të thënë.

Tregojini fëmijës tuaj se e doni dhe tregojini duke i përqafuar ose duke i buzëqeshur.

Krijoni një rutinë të veçantë së bashku nuk ka pse të jetë e ndërlikuar. Për shembull, të shkoni për një shëtitje ose të bëni biskotat e tyre të preferuara janë mënyra për të krijuar kujtime dhe për të kaluar kohë së bashku.

Argëtohuni së bashku.

Jo çdo gjë duhet të jetë një aktivitet mësimor apo sfidë. Lejimi i kohës për lojëra të pastrukturuara i fuqizon fëmijët të jenë më krijues.

Mbani strukturën në shtëpinë tuaj me rutina.

Fëmijët lulëzojnë me qëndrueshmëri dhe kjo do të ndihmojë në uljen e stresit dhe të krijojë më shumë kohë për aktivitete të këndshme. Inkurajoni fëmijën tuaj të lidhen me njerëzit në komunitetin tuaj për të zhvilluar aftësi të forta komunikimi, inteligjencë sociale dhe besim. Kaloni një për një kohë me fëmijët tuaj për t’u siguruar që secili fëmijë të ndihet i dashur dhe i sigurt. Kuptoni se ata janë unikë dhe kanë personalitete dhe ndjenja të ndryshme.

Dije kur duhet të shqetësoheni

Të gjithë fëmijët dhe adoleshentët janë të ndryshëm. Shenjat që tregojnë se fëmija juaj mund të jetë duke luftuar me një sëmundje mendore mund të përfshijnë:

  • Shenjat e agresionit pa ndonjë arsye të qartë;
  • Ndryshimet në performancën akademike;
  • Paaftësia për të ndjekur udhëzime përtej asaj që është normale për ta;
  • Mungesa e energjisë ose ndjenja e lodhjes gjatë gjithë kohës;
  • Dëshira për të mbetur shpesh vetëm;
  • Trishtim i vazhdueshëm ose ndjenja e vazhdueshme nervozizmi;

Nëse fëmija juaj ka një ose më shumë nga këto ndryshime ndani shqetësimet tuaja me pediatrin ose mjekun e familjes së fëmijës suaj. Ndërsa ata nuk mund të diagnostikohen me një gjendje të shëndetit mendor është e rëndësishme të diskutohen këto ndryshime.

Burimi: nm.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.