PSE ËSHTË I DËMSHËM MISHI I PËRPUNUAR?

PSE ËSHTË I DËMSHËM MISHI I PËRPUNUAR?

Mishi i përpunuar në përgjithësi konsiderohet i pashëndetshëm.

Në studime të shumta, mishi është lidhur me sëmundje si kancerin dhe sëmundjet e zemrës.

Nuk ka dyshim se mishi i përpunuar përmban shumë kimikate të dëmshme që normalisht nuk janë prezent në mish të freskët.

Ky artikull hedh një vështrim të hollësishëm mbi efektet shëndetësore të mishit të përpunuar.

Çfarë është mishi i përpunuar?

Mishi i përpunuar është mishi që ruhet me thartim, kriposje, tymosje, tharje ose konservimi.

Produktet ushqimore të kategorizuara si mish i përpunuar përfshijnë:

-Salçiçet, hot dogët , sallami.

-Proshutën e derrit, proshutën.

-Mishin e viçit të kriposur dhe të konservuar.

-Mishin e tymosur.

-Mishin e viçit të thatë.

-Mishin e konservuar.

Në anën tjetër, mishi që është ngrirë ose i është nënshtruar përpunimit mekanik si prerjës në copa ose feta konsiderohet i papërpunuar.

Të gjitha mishrat që janë tymosur, kriposur, tharë ose konservuar, konsiderohen të përpunuara. Këtu përfshihen salcicet, hot dogët, sallami dhe proshutë.

Ngrënia e mishit të përpunuar shoqërohet me mënyrë jetese jo të shëndetshme.

Mishi i përpunuar vazhdimisht lidhet me efektet e dëmshme për shëndetin.

Ky është një fakt që njerëzit me vetëdije shëndetësore kanë qenë të vetëdijshëm për dekada të tëra.

Për këtë arsye, ngrënia e sasive të mëdha të mishit të përpunuar është më e zakonshme tek njerëzit me zakone jo të shëndetshme jetese.

Në fakt, pirja e duhanit është më e zakonshme në mesin e atyre që hanë shumë mish të përpunuar. Ngrënia e frutave dhe perimeve nga ta është gjithashtu shumë më e ulët.

Shumica e studimeve vëzhguese mbi mishin e përpunuar dhe rezultatet e shëndetit përpiqen të korrigjojnë këta faktorë. Megjithatë, këto metoda nuk janë kurrë të përsosura.

Është e mundur që lidhjet midis mishit të përpunuar dhe sëmundjeve janë pjesërisht për shkak të faktit se njerëzit që hanë mish të përpunuar kanë tendencë të bëjnë gjëra të tjera që nuk janë të lidhura me shëndet të mirë.

Megjithatë, studimet vazhdimisht gjejnë lidhje të forta mes konsumit të përpunuar të mishit dhe sëmundjeve të ndryshme kronike.

Njerëzit që nuk janë të ndërgjegjshëm për shëndetin priren të hanë më shumë mish të përpunuar. Kjo mund të shpjegojë pjesërisht disa nga gjetjet nga studimet që analizojnë lidhjen mes konsumit të mishit të përpunuar dhe sëmundjeve.

Mishi i përpunuar lidhet me sëmundjet kronike.

Ngrënia e mishit të përpunuar lidhet me rritjen e rrezikut të shumë sëmundjeve kronike.

Këtu përfshihen:

Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni).

Sëmundjet e zemrës.

Sëmundjet pulmonare obstruktive kronike (SPOK).

Kanceri i zorrëve dhe stomakut.

Studimet mbi konsumin e mishit të përpunuar nga njerëzit janë të gjitha të vëzhgueshme në natyrë.

Ato mund të tregojnë se njerëzit që hanë mish të përpunuar kanë më shumë gjasa të marrin këto sëmundje, por nuk mund të provojnë se mishi i përpunuar i ka shkaktuar ato.

Megjithatë, dëshmitë janë bindëse sepse lidhjet janë të forta dhe të qëndrueshme.

Përveç kësaj, e gjithë kjo mbështetet nga studimet në kafshë. Për shembull, studimet në minjë tregojnë se ngrënia e mishit të përpunuar rritë rrezikun për kancerin e zorrëve.

Një gjë është e qartë, mishi i përpunuar përmban përbërës të dëmshëm kimikë që mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kronike. Komponimet më gjerësisht të studiuara janë diskutuar më poshtë.

Ngrënia e sasive të mëdha të mishit të përpunuar gjatë një periudhe të gjatë mund të rrisë rrezikun e shumë sëmundjeve kronike, siç janë sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

PËRMBLEDHJE

Mishi i përpunuar përmban komponime të ndryshme kimike që nuk janë të natyrshme në mish të freskët. Shumë nga këto komponime janë të dëmshme për shëndetin.

Për këtë arsye, ngrënia e shumë produkteve të mishit të përpunuar për një periudhë të gjatë (vite ose dekada) mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kronike, sidomos të kancerit.

Sidoqoftë, duke ngrënë ato herë pas here është mirë. Vetëm sigurohuni që të mos lejoni që ato të dominojnë dietën tuaj dhe të shmangin ngrënien çdo ditë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.