ÇFAR DO TË PRANONIN TË SAKRIFIKONIN TË RINJËT PËR RRJETET SOCIALE?

ÇFAR DO TË PRANONIN TË SAKRIFIKONIN TË RINJËT PËR RRJETET SOCIALE?

Një studim me 750 kanadezë të moshës 16 deri në 30 vjeç ka sjellë disa rezultate tronditëse. Studimi pyeti të rinjtë se çfarë do të ishin më të gatshëm të ndërrojnë në vend të mediave sociale.

Ndërsa shumica vetëm do të sakrifikonte gjëra si alkooli ose videolojërat, pothuajse 10% të të anketuarve nga studimi thanë se do të pranonin të mos kishin mundësi të kenë fëmijë, të humbnin marrëdhëniet bashkëshortore ose të humbnin një vit të jetës së tyre për të ruajtur lidhjet e tyre në media sociale.

5% thanë se do të humbnin pesë vite nga jeta, ndërsa 3% thanë se do të ishin të lumtur të vdisnin një dekadë më herët.

Studiuesja Sarah Woodruff, profesore e kinetologjisë në fakultetin e kinetologjisë njerëzore në Universitetin e Windsorit, ishte pjesë e grupit që zhvilloi studimin. Ajo e gjen rezultatin shqetësues dhe ia atribuon atë faktit se njerëzit në këtë grup moshe nuk e mbajnë mend kohën pa media sociale.

“U tronditëm shumë. Kjo tregon se sa e përfshirë është media sociale në jetën e tyre të përditshme”, tha Woodruff. Sa më të rinj ishin përgjigjësit, aq më shumë ishin të gatshëm të sakrifikonin për të ruajtur lidhjet e tyre në internet, shtoi ajo. “Si ata rriten… ata kuptojnë se ka më shumë dhe më shumë në jetë se sa ato që shohin në internet”, tha ajo.

“Dhe ajo që gjetën është se, sa më i ri të ishe kur more pajisjen e parë të lidhur në internet, aq më i dobët ishte gjendja jote aktuale mendore,” tha Cunningham, duke shtuar se ardhja e smartphone-ve ka nxitur një varësi më të madhe ndaj mediave sociale.

CBC News pyeti disa nga  Gjenerata Z se çfarë do të ofronin për mediat sociale, por shumica prej tyre nuk do të sakrifikonin shumë.

“Nuk jam shumë i interesuar në media sociale vetë, kështu që nuk kam ndonjë problem t’i lë tërësisht”, tha Melena Biniam.

“Mediat sociale janë … të mërzitshme”, tha Zhane Lockett, 25-vjeçare.

Shaundel Harris, 37-vjeçar, do të zgjedhë të ruajë mediat sociale në vend të marrëdhënieve.

“Ai është i tejvlerësuar”, tha Harris. Cunningham rekomandon që prindërit të mbajnë fëmijët larg mediave sociale sa më gjatë të jetë e mundur. Të paktën deri në adoleshencën e vonë sugjeron ai.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.