EKSPOZIMI I PAMJAFTUESHËM NË DRITËN E DIELLIT GJATË DITËS MUND TË ÇOJË NË PROBLEME ME GJUMIN GJATË NATËS

EKSPOZIMI I PAMJAFTUESHËM NË DRITËN E DIELLIT GJATË DITËS MUND TË ÇOJË NË PROBLEME ME GJUMIN GJATË NATËS

Sipas një studimi të ri i cili rekomandon që njerëzit të dalin në diell në mëngjes, edhe nëse është për “pak kohë”, ekspozimi i pamjaftueshëm i dritës së diellit gjatë ditës mund të çojë në probleme me gjumin gjatë natës.

Hulumtimi, i publikuar javën e kaluar në Journal of Pineal Research, përdori monitorët e kyçit të dorës për të ndjekur modelet e gjumit dhe ekspozimit ndaj dritës të mbi 500 studentëve universitarë në Universitetin e Uashingtonit (UË) në SHBA nga 2015 deri në 2018.

Shkencëtarët zbuluan se studentët ranë në gjumë më vonë në mbrëmje dhe zgjoheshin më vonë në mëngjes kryesisht gjatë dimrit, kur orët e tyre të ekspozimit ndaj dritës së ditës në kampus janë të kufizuara.

“Trupi ynë ka një orë natyrale cirkadiane që na tregon se kur duhet të flemë natën. Nëse nuk ekspozoheni mjaftueshëm ndaj dritës gjatë ditës kur dielli është jashtë, kjo ‘voneson’ orën tuaj dhe e shtyn mbrapsht fillimin e gjumit gjatë natës,” studimi i autorit të vjetër Horacio de la Iglesia, profesor i biologjisë në UË. thuhet në një deklaratë.

Shkencëtarët zbuluan se ndërsa studentët flinin përafërsisht të njëjtën sasi çdo natë, pavarësisht nga stina, në dimër, ata shkonin në shtrat mesatarisht 35 minuta më vonë dhe zgjoheshin 27 minuta më vonë se verës, raporton The Independent.

“Ne prisnim që gjatë verës studentët të zgjoheshin më vonë për shkak të gjithë dritës që është në dispozicion gjatë atij sezoni,” tha Dr de la Iglesia.

Hulumtimi i ri sugjeron gjithashtu se ekspozimi i dritës gjatë ditës mund të ketë ndikim më të madh se ekspozimi i dritës në mbrëmje.

Ai zbuloi se çdo orë e dritës së ditës “lëvizte lart” fazat qarkulluese të studentëve me rreth 30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.