GJUMI KONSIDEROHET THELBËSORË SIDOMOS PËR GRATË E MOSHUARA

GJUMI KONSIDEROHET THELBËSORË SIDOMOS PËR GRATË E MOSHUARA

Shëndeti ynë mendor testohet kur gjumi i natës është i pamjaftueshëm. Megjithatë, një kategori njerëzish është më e prekur.

Në veçanti, mjaftueshmëria e gjumit konsiderohet thelbësore për gratë e moshuara dhe mirëqenien e tyre mendore, pasi ato që nuk i përmbahen rutinës së gjumit janë në rrezik të ndjenjave të depresionit dhe ankthit – edhe nëse flenë normalisht. Në fakt, si gratë që shkojnë në shtrat herët dhe zgjohen herët, ashtu edhe ato që flenë vonë dhe zgjohen vonë, kanë 70% më shumë gjasa të përjetojnë simptoma të mëdha depresive – madje edhe me orë të mjaftueshme gjumë.

“Ndryshime edhe më të vogla në kohën e gjumit, si ato të shkaktuara nga ndryshimet e kohës, mund të prishin ritmin cirkadian dhe, si rezultat, të ndikojnë negativisht në faktorët përgjegjës për depresionin, ankthin dhe ndjenjat më të ulëta të mirëqenies. Mirëqenia” shpjegon bashkautori i studimit Dr. Leslie Sëanson, profesor i asociuar i psikiatrisë në Universitetin e Miçiganit.

Megjithatë, siç sqaron ajo, zbulon më shumë një marrëdhënie të dyanshme midis shëndetit mendor dhe cilësisë së gjumit: “Me siguri mund të jetë rasti që gratë në studimin tonë që kishin simptoma depresive kishin një orar të ndryshëm të gjumit për shkak të depresionit, ose që depresioni çoi në modele më të parregullta të gjumit dhe zgjimit.”

Për studimin, të publikuar në Sleep Health , studiuesit analizuan modelet e gjumit dhe vlerësuan shëndetin mendor të pothuajse 1200 grave në postmenopauzë të moshës 65 vjeç, mesatarisht.

U zbulua se gratë me një pikë gjumi të ndërmjetme – gjysma e kohës ndërmjet rënies në gjumë dhe zgjimit – të cilat bien në gjumë midis orës 2 dhe 4 të mëngjesit. ata kishin 72% më shumë gjasa të raportonin simptoma të rëndësishme depresive.

Autorët e studimit vunë në dukje se çdo orë e një orari të parregullt të gjumit rriti gjithashtu gjasat e një gruaje për të përjetuar simptoma të mëdha depresive me 68 për qind dhe simptoma të mëdha të ankthit me 62 për qind .

Gjumi i rregullt dhe cilësor është përfundimisht i nevojshëm për shëndetin fizik dhe mendor, vuri në dukje Dr. Leslie Sëanson.

Megjithatë, shton ai, do të nevojiten më shumë studime për të sqaruar shkakun dhe efektin midis gjumit dhe humorit, veçanërisht te gratë pas menopauzës .

Çfarë rekomandon eksperti për gjumë cilësor?

Vendosni një orar specifik të gjumit dhe zgjimit, edhe në ditët jo pune.

Dilni në dritë pasi ngriheni nga shtrati.

Kaloni kohë duke u relaksuar para gjumit larg ekraneve dhe aktiviteteve që do t’ju mbajnë zgjuar.

Hani një vakt të lehtë brenda tre orëve para gjumit, duke shmangur sheqernat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.