SI REAGON TRUPI NDAJ NDRYSHIMEVE TË TEMPERATURËS?

SI REAGON TRUPI NDAJ NDRYSHIMEVE TË TEMPERATURËS?

A reagon trupi i njeriut ndaj ndryshimeve të temperaturës? A “paralajmëron” për mot të ashpër? A e “ndjen” lagështinë në rritje kur bie shi? Si reagon ai dhe pse?

Meteorologu Clearchos Marousakis u përgjigjet pyetjeve duke analizuar se si ndryshimet e motit ndikojnë në trupin e njeriut .

“Nuk janë të paktë ata që kur afrohet ndryshimi i motit ankohen për dhimbje në trup, kocka apo kyçe. Shpjegimi për këtë “dukuri” mund të bazohet kryesisht në ndryshimin e presionit atmosferik,” na thotë Klearchos Marousakis.

“Me afrimin e motit të keq, presioni barometrik fillon të ulet pak nga pak, duke sjellë këto dhimbje në trup dhe kyçe”, shton ai.

Por çfarë është presioni barometrik dhe si ndikon ai te njerëzit?

Siç nënvizon meteorologu i Open “kur thonë presion atmosferik ose ndryshe barometrik, nënkuptojmë forcën e ushtruar nga ajri atmosferik në sipërfaqen e tokës si dhe mbi diçka që ndodhet sipër saj, siç është vetë njeriu”.

Kur vjen një mot i keq , presioni barometrik fillon të ulet, thotë Klearchos Marousakis.

“Si rezultat, indet që rrethojnë një nyje gjejnë më shumë hapësirë për t’u zgjeruar, gjë që nga ana tjetër ushtron më shumë presion mbi nyjet. Sigurisht që kjo shfaqet me dhimbje”, vëren ai.

“Përkundrazi, në mot të mirë, presioni barometrik fillon dhe rritet dhe kjo ka si rezultat që indet që rrethojnë një kyç janë më të kufizuara dhe kështu dhimbja nuk shfaqet në trup”, shton meteorologu .

“Pra, një parametër për dhimbjen që disa njerëz mund të ndjejnë në trupin e tyre, në kockat dhe kyçet e tyre janë ndryshimet në presionin barometrik që mund të shkaktojnë disa probleme në trupin e njeriut, veçanërisht te njerëzit që tregojnë ndjeshmëri dhe kanë disa trauma nga e kaluara“, përmbledh meteorologu.

Roli i lagështisë dhe çfarë mund t’i bëjë trupit

Në të njëjtën kohë, meteorologu i Open, duke folur për Newsbeast, tregon se një tjetër parametër që mund të ndikojë në trupin e njeriut është lagështia.

“Kur afrohet një mot i keq, lagështia fillon dhe rritet, me pasojë dhimbjet mund të shfaqen sërish në trupin e njeriut”, thotë ai.

“Gjithashtu, lagështia relativisht e shtuar mund të ndikojë në sistemin e frymëmarrjes. Ndërsa thithim pikat e ujit, ato hyjnë në sistemin tonë të frymëmarrjes. Pra, kur ka një ndjeshmëri, një sëmundje paraekzistuese mund të përkeqësohet, si astma bronkiale apo ndonjë rinit”, thotë Klearchos Marousakis.

“ Ndryshimet në trupin e njeriut mund të ndodhin në periudha të caktuara moti, veçanërisht për ata me alergji. Simptomat bëhen më intensive sidomos gjatë pranverës kur kemi polen në atmosferë dhe gjithashtu përqendrime të larta të pluhurit afrikan. Të gjitha këto situata mund të çojnë në shfaqjen ose përkeqësimin e një alergjie ”, shton ai.

“ Të gjitha këto janë disa parametra që në thelb ndikojnë në trupin e njeriut dhe janë objekt studimi në biometeorologji, dega e shkencës që shqyrton në thelb ndryshimet e motit dhe se si ato ndikojnë në trupin dhe shëndetin mendor”, thekson meteorologu i Open, duke sqaruar se ekspertët po “zhvillojnë disa tregues që përdoren për të na dhënë njohuri se si moti në përgjithësi ndikon në trupin e njeriut”.

Por siç sqaron ai “kur kemi mot të mirë të ndritshëm humori rritet në ndryshim nga kur kemi mot me vranësira kur psikologjikisht jemi më poshtë”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.