ULJA E SHTYPJES SË GJAKUT ZVOGËLON RREZIKUN E DOBËSISË MENDORE

ULJA E SHTYPJES SË GJAKUT ZVOGËLON RREZIKUN E DOBËSISË MENDORE

Ulja e shtypjes së gjakut më shumë se zakonisht jo vetëm që parandalon problemet e zemrës, por edhe zvogëlon rrezikun e dobësisë mendore që shpesh çon në sëmundjen Alzheimer, tregon një studim.

Kjo është hera e parë që është dëshmuar se një hap i qartë ndihmon në parandalimin e kësaj sëmundjeje serioze.

Në këtë studim, njerëzit presioni i sipërm i të cilëve ishte 120 në vend të 140, kishin një shans 19 për qind më të ulët për të zhvilluar një dëmtim të butë atë aftësive njohëse.

Gjithashtu, ata kishin më pak indikacione për dëmtimin e trurit, dhe ka një tendencë të mundshme drejt uljes së demencës.

“Ne kemi njohuri qysh moti se presioni i lartë është i keq për zemrën, dhe tani zbulojmë se është i keq edhe për trurin”, tha James Hendrix, drejtor i iniciativave shkencore në Shoqatën Alzheimer.

Rreth 50 milionë njerëz në botë janë të prekur nga demenca dhe Alzheimer. Ndryshe, hulumtimi është bërë në më shumë se 9,300 njerëz me presion të lartë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.