NGA KAFSHËT SHTËPIAKE NJERËZIT MUND TË PËRFITOJNË SI FIZIKISHT ASHTU EDHE MENDËRISHT

NGA KAFSHËT SHTËPIAKE NJERËZIT MUND TË PËRFITOJNË SI FIZIKISHT ASHTU EDHE MENDËRISHT

Një studim japonez ka zbuluar se fëmijët që kanë qenë të ekspozuar ndaj kafshëve shtëpiake edhe para lindjes ose gjatë foshnjërisë së hershme kanë më pak alergji ushqimore në krahasim me fëmijët e tjerë që kanë lindur në shtëpi pa kafshë shtëpiake. Zbulimi bazohet në analizën e më shumë se 65,000 foshnjave nga Japonia.

Studimi nga Hisao Okabe dhe ekipi nga Qendra Rajonale e Fukushimës për Studimin e Mjedisit dhe Fëmijëve në Japoni u botua në revistën PLOS ONE.

Studiuesit shprehën shqetësimin se gjithnjë e më shumë fëmijë po diagnostikohen me alergji ushqimore në mbarë botën. Nëse gjetjet e tyre të studimit janë të vërteta, qentë dhe macet mund të ndihmojnë në uljen e kësaj gjendje.

Studiuesit gjetën më pak shfaqje të alergjive ushqimore tek fëmijët e ekspozuar ndaj qenve dhe maceve në ambientet e shtëpisë. Në mënyrë të veçantë, alergjitë ndaj vezëve, qumështit dhe arrave ishin dukshëm më pak në mesin e fëmijëve që ishin të ekspozuar ndaj qenve dhe ata të ekspozuar ndaj maceve kishin më pak gjasa të përjetonin alergji ndaj vezëve, grurit dhe sojës.

Megjithatë, fëmijët e ekspozuar ndaj brejtësve u shoqëruan me një incidente më të madhe të alergjive ndaj arrave. Pra, hamsterët mund të mos jenë një zgjedhje e mirë, nëse planifikoni të keni një kafshë shtëpiake.

Megjithëse studimi nuk mund të shpjegojë lidhjen midis ekspozimit të kafshëve shtëpiake dhe incidencës së alergjive ushqimore, studiuesit besojnë se këto rezultate mund të ndihmojnë në kuptimin e mekanizmave prapa alergjive ushqimore të fëmijërisë në kërkimet e ardhshme.

Përfitimet e mbajtjes së një kafshe për fëmijët

Studimet kanë treguar përfitimet e shumta të mbajtjes së kafshëve shtëpiake, veçanërisht për zhvillimin e fëmijës. Është vërtetuar se rritja me kafshët shtëpiake i bën fëmijët më të dhembshur, të kujdesshëm dhe më të vetëdijshëm për të tjerët. Fëmijët me kafshë shtëpiake gjithashtu kanë një nivel më të lartë të vetëbesimit në krahasim me të tjerët.

Të kesh një kafshë shtëpiake u mëson fëmijëve përgjegjësinë dhe kujdesin në moshë të re, ata rriten si të rritur të përgjegjshëm dhe më të mirë në trajtimin e marrëdhënieve të të gjitha llojeve. Fëmijët mësojnë ndjeshmërinë në prani të kafshëve shtëpiake dhe gjithashtu rriten si individë të sigurt. Kafshët i ndihmojnë fëmijët të jenë miqësorë.

Studimet kanë treguar gjithashtu se të kesh shumë kafshë shtëpiake ndihmon në uljen e rrezikut për të zhvilluar alergji të caktuara.

Nga kafshët shtëpiake mund të përfitojnë njerëzit si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Nga mbajtja aktive e deri te zvogëlimi i ankthit tuaj, mbajtja e një kafshe shtëpiake mund të jetë shumë terapeutike. Mbi të gjitha, kafshët shtëpiake i ndihmojnë familjet të forcohen dhe të afrohen më shumë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.