KUSH GËNJENË MË SHUMË, BURRAT APO GRATË?

KUSH GËNJENË MË SHUMË, BURRAT APO GRATË?

Sipas një hulumtimi të publikuar në Current Opinion in Psychology, meshkujt e përdorin më lehtë mashtrimin dhe gënjeshtrën sesa femrat.

Psikologu Arash Emamzadeh, i diplomuar në Universitetin e Kolumbisë Britanike në Kanada, përpiqet të përgjigjet pse ndodh kjo në artikullin e tij.

Pse i shmanget ndershmërisë? Pyetjeve si kjo duhet t’u jepet përgjigje përpara se të hetohet prirja e një gjinie për të gënjyer, vëren zoti Emamzadeh, pasi mashtrimi mund të shërbejë për qëllime të ndryshme, duke vepruar si një parandalues ​​për reputacionin e dikujt ose duke u bërë një mjet shpëtimi nga një situatë e vështirë.

Kush mund të akuzojë me siguri tjetrin se po gënjen kur edhe detektorët e së vërtetës nuk mund të japin përgjigje 100% të sakta?

Pasojat e saj mund të kenë një ndikim negativ ose pozitiv si tek ata që refuzuan të thonë të vërtetën ashtu edhe tek ata që u mashtruan.

Për të kuptuar se çfarë do të thotë kjo, vëren  Emamzadeh, mjafton të merren parasysh rezultatet që do të kishte adoptimi i praktikave të tilla mashtrimi për një profesionist, i cili mund të ngjiste shkallët socio-ekonomike, me një çmim të rëndë për shëndetin fizik dhe mendor: shkëputje dhe vetmi më e madhe sociale, rritje e presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës dhe reaktivitet më i lartë i kortizolit.

Duke kaluar në dimensionin gjinor të pandershmërisë, përveç shumicës së kërkimeve që tregojnë se gratë janë më të sinqerta, studime specifike kanë hedhur dritë mbi aspekte të veçanta të çështjes, duke zbuluar ndër të tjera se:

Meshkujt janë më të prirur ndaj gënjeshtrave të vetë-motivuara (gënjeshtra të zeza) dhe gënjeshtra të pafajshme me sfond altruist (gënjeshtra të bardha), sipas një rishikimi të më shumë se 8,700 vëzhgimeve (Gjykimi dhe Marrja e Vendimeve).

Menaxherët financiarë meshkuj kanë më shumë gjasa të japin pasqyra financiare false sesa femrat.

Meshkujt kanë më shumë gjasa të përfshihen në akte mashtrimi akademik (p.sh. plagjiaturë, letra të blera akademike, etj.)

Meshkujt kanë më shumë gjasa të kenë iluzione për vlerën e tyre, duke besuar se janë superiorë dhe meritojnë trajtim të veçantë.

Kjo e fundit rrjedh nga një aspekt narcisizmi i karakterizuar nga tendenca abuzive dhe shfrytëzuese dhe i shoqëruar me sjellje jopërshtatëse dhe toksike si manipulimi emocional (p.sh. ndezja e gazit), agresioni, ngacmimi dhe refuzimi për të falur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.