INTELIGJENCA ARTIFICIALE RREZIKON SHUM PUNË QË KRYHEN NGA GRATË

INTELIGJENCA ARTIFICIALE RREZIKON SHUM PUNË QË KRYHEN NGA GRATË

Një raport i ri nga një firmë analitike e burimeve njerëzore ka zbuluar se inteligjenca artificiale (Al) kërcënon të zëvendësojë një numër disproporcional të punëve që zakonisht ushtrohen nga gratë.

Sipas studiuesve në “Revelio Labs”, gjetjet e tyre pasqyrojnë paragjykimet sociale që i kanë futur gratë në role ku mund të zëvendësohen nga AI, të tilla si asistente administrative dhe sekretare.

“Revelio” identifikoi dhjetëra vende pune që ka shumë të ngjarë të zëvendësohen nga AI bazuar në një studim të Byrosë Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Më pas, identifikoi ndarjen gjinore në ato punë.

Gratë mbanin shumë nga ato punë, sipas studimit të tyre. Ato përfshinin zyrtarët që merren me fatura dhe llogari, nëpunësit e listëpagesave dhe sekretarët ekzekutivë.

“Gratë, si dhe njerëzit me ngjyrë, priren të delegohen në profesione që janë të përsëritura në natyrë kur bëhet fjalë për detyrat. Kjo do të thotë se ato do të ndikohen në mënyrë disproporcionale nga çdo punë që është plotësisht e automatizuar”, ka thënë Nicol Turner Lee, drejtoreshë e Qendrës për Inovacionin Teknologjik në SHBA.

“Ato vende pune janë duke rënë si rezultat i teknologjive të reja që janë prezantuar. Megjithatë, AI ka më shumë gjasa të përfshihet në role që mund të automatizohen, dhe në këto vende pune janë shumica gra”, ka thënë Lee.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.