ÇFARË E SHKAKTON THARJEN E SYVE TEK FËMIJËT DHE SI TA KURONI ATË?

Çfarë e shkakton tharjen e syve tek fëmijët?

Sindroma e syrit të thatë mund të jetë sfiduese për fëmijët që të bëjnë aktivitete të rregullta ditore si leximi, përdorimi i kompjuterit dhe loja. Ndonjëherë sytë që djegin, kruajtja dhe irritimi së bashku me pulsimin e vazhdueshëm, pengojnë fokusimin në klasë. Një sërë arsyesh mund të jenë përgjegjëse për sytë e thatë të fëmijës suaj. Disa prej tyre përfshijnë:

 1. Alergji të rënda, me thatësi të shkaktuar nga përdorimi agresiv i antihistamines;
 2. Mbajtja e lenteve të kontaktit;
 3. Ndonjëherë, konjuktiviti (sy rozë) mund të çojë në një lloj syri të thatë;
 4. Mangësi ushqyese;
 5. Përdorimi i tepruar i telefonave inteligjentë dhe pajisjeve të tjera dixhitale;

Fëmijët nuk mund t’i tregojnë problemet e tyre të syve në mënyrën e duhur. Në shumicën e rasteve nëse kanë ndonjë problem të tillë ata do të fërkojnë sytë. Por prindërit duhet të jenë vigjilentë ndaj fëmijëve të tyre për të lexuar sjelljen e tyre për të kuptuar shkakun për këtë.

Këtu janë disa simptoma të zakonshme të sindromës së syrit të thatë tek fëmijët:

Vezullim i shpeshtë;

Skuqje rreth syve;

Fërkim i vazhdueshëm i syve;

Largimi nga burimet e dritës;

Ndjesi thumbuese ose djegieje brenda dhe rreth syve;

Momente shikimi të paqartë Vështirësi në lexim, punë në pajisje dixhitale ose çdo aktivitet që kërkon vëmendje vizuale.

Si ta trajtoni syrin e thatë të fëmijës tuaj në shtëpi

Mjeku juaj mund të rekomandojë lot artificial për të reduktuar simptomat që lidhen me syrin e thatë por ju gjithashtu mund të bëni ilaçe shtëpiake për të lehtësuar sindromën e syrit të thatë.

Disa sugjerime të dobishme përfshijnë:

 • Shmangni tymin dhe gjërat e tjera që irritojnë sytë.
 • Sigurohuni që fëmija juaj të mbajë syze dielli që mbështillen rreth anëve të kokës. Mundohuni të përdorni kapele ose çadra pasi ato mund të mbrojnë sytë nga dielli, era, pluhuri dhe papastërtia.
 • Vendosni një lagështues pranë shtratit të fëmijës tuaj ose afër fëmijës suaj. Ndiqni gjithmonë udhëzimet për pastrimin e makinës.
 • Mos përdorni ventilatorë derisa fëmija juaj fle.
 • Nëse fëmija juaj zakonisht mban lentet e kontaktit, lëreni fëmijën tuaj të përdorë pika për të lagur ose të mbajë syze derisa sytë të ndihen më mirë.
 • Jini të sigurt me ilaçet. Sigurohuni që fëmija juaj të marrë medikamente saktësisht siç janë përshkruar. Telefononi oftalmologun tuaj nëse mendoni se fëmija juaj ka një problem me një ilaç.
 • Lëreni fëmijën tuaj të përdorë lot artificial të paktën 4 herë në ditë.
 • Nëse fëmija juaj ka nevojë për pika më shumë se 4 herë në ditë, përdorni lot artificial pa konservues. Mund të irritojnë më pak sytë.
 • Nëse fëmija juaj mban lentet e kontaktit, furnizojini atij ose asaj pika për rilagësim.
 • Vendosni një leckë të ngrohtë dhe të lagur në qepallat e fëmijës suaj çdo mëngjes për rreth 5 minuta. Më pas masazhoni lehtë qepallat. Kjo ndihmon për të rritur lagështinë natyrale të syve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.