3.3 MILIONË FËMIJË PËRBALLEN ME KRIZË USHQIMORE NË SUDANIN E JUGUT

3.3 MILIONË FËMIJË PËRBALLEN ME KRIZË USHQIMORE NË SUDANIN E JUGUT

Rreth 3.3 milionë fëmijë në Sudanin e Jugut aktualisht jetojnë në familje të prekura nga pasiguria ushqimore, sipas një raporti të ri të publikuar nga Grupi i Sigurisë Ushqimore dhe Jetesës së Sudanit të Jugut.

Raporti, i titulluar “Mbrojtja e fëmijëve në krizën e sigurisë ushqimore të Sudanit të Jugut”, thekson situatën alarmante në vend, ku rreth 7.76 milionë njerëz, përfshirë 3.3 milionë fëmijë, kanë nevojë të madhe për sigurinë ushqimore dhe mbështetjen e jetesës.

Raporti përshkruan një pamje të zymtë të situatës së përgjithshme të sigurisë ushqimore në Sudanin e Jugut, e përkeqësuar nga një kombinim i goditjeve të ndërlikuara, duke përfshirë përmbytjet, konfliktet, zhvendosjen dhe koston e lartë të jetesës. Si rezultat, rreth 6.1 milionë gra, vajza, burra dhe djem po përballen me rreziqe dhe shkelje të ndryshme të mbrojtjes në vitin 2023.

Gjatë prezantimit të raportit në Juba, z. Leon Kohl, Sekretar i Parë për Çështjet Politike në Ambasadën Gjermane, theksoi ashpërsinë e krizës, duke deklaruar, “3.3 milionë fëmijë jetonin në familje që nuk kanë aftësi të vazhdueshme për të blerë ushqim të mjaftueshëm. ”

Ai theksoi më tej nevojën për veprim urgjent, duke thënë: “Vlerësohet se 6.1 milionë njerëz do të përballen ose po përballen me rrezikun dhe shkeljet e mbrojtjes në vitin 2023, me 3.1 milionë fëmijë që kanë nevojë urgjente për mbrojtjen e fëmijëve për shpëtim dhe jetëgjatësi. Shërbimet e mbrojtjes së fëmijëve janë në çorap, 2.8 milionë fëmijë të moshës shkollore janë jashtë shkollës, 46% e fëmijëve janë të angazhuar në punën e fëmijëve dhe 1 në çdo dy vajza martohen para moshës 18 vjeç.”

Znj. Pornpun Rabiltossaporn, Drejtoreshë Vendore e Save the Children, u bëri thirrje aktorëve humanitar, qeverisë dhe donatorëve që të kenë prioritet adresimin e nevojave për mbrojtjen e fëmijëve për t’i mbrojtur ata nga uria.

Ajo theksoi lidhjen kritike midis pasigurisë ushqimore dhe rreziqeve të mbrojtjes së fëmijëve, duke deklaruar, “Ka dëshmi të rrjedhjeve të forta midis pasigurisë ushqimore dhe rrezikut të mbrojtjes së fëmijëve që vijnë me kaq shumë implikime, dhe ne jemi sot këtu për të sjellë në qendër të vëmendjes se si këto çështje janë të lidhur dhe se si ne së bashku si aktorë humanitarë dhe zhvillimorë mund të sjellim bashkërisht dhe në mënyrë efektive një zgjidhje për fëmijët dhe komunitetin të cilit i shërbejmë.”

Esther Ikere Ladu, nënsekretare në Ministrinë e Gjinisë, Fëmijëve dhe Mirëqenies Sociale, hodhi dritë mbi arsyet që i shtyjnë fëmijët në rrugë. Ajo shprehu shqetësimin e saj duke thënë: “Megjithatë, ne shohim një numër të madh fëmijësh në rrugë dhe ajo që po i detyron fëmijët të dalin në rrugë është, para së gjithash, mungesa e ushqimit dhe dhuna nëpër shtëpi. Gjatë konfliktit, disa nëna mbeten të veja dhe disa vendosin të martohen dhe shtëpia mund të mos jetë e favorshme për fëmijën.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.