MUNGESA E PROTEINAVE NË ORGANIZËM SHFAQET ME DISA SIMTOME

MUNGESA E PROTEINAVE NË ORGANIZËM SHFAQET ME DISA SIMTOME

Proteina luan një rol thelbësor për shëndetin pasi është e nevojshme për funksione të ndryshme trupore, si riparimi dhe ndërtimi i indeve dhe lejimi i proceseve metabolike.

Prandaj, është e rëndësishme të merrni një sasi të mjaftueshme të kësaj lënde ushqyese dhe të dini për gjërat që mund të tregojë mungesa e proteinave.

Ënjtje

Ënjtja, e njohur edhe si edemë, mund të jetë një nga shenjat kryesore se nuk po konsumoni mjaftueshëm proteina. Një shpjegim i mundshëm është se proteinat parandalojnë akumulimin e lëngjeve në inde. Prandaj, nëse nuk e merrni këtë lëndë ushqyese në sasi të mjaftueshme, mund të përjetoni ënjtje në duart, këmbët, këmbët dhe barkun.

Edemë mund të shkaktohet nga shumë gjëra të tjera, prandaj sigurohuni që të konsultoheni me mjekun tuaj nëse jeni duke kaluar nëpër këtë gjendje.

Ndryshimet e humorit

Truri juaj ka nevojë për kimikate të njohura si neurotransmetues për të kaluar informacionin nga një qelizë në tjetrën. Shumë nga këto kimikate përbëhen nga aminoacide, të cilat janë elementët bazë të proteinave.

Prandaj, mungesa e proteinave në vaktet tuaja mund të pengojë trupin tuaj të prodhojë mjaftueshëm nga këta neurotransmetues, duke ndryshuar mënyrën se si funksionon truri juaj. Për shembull, nëse keni nivele të ulëta të serotoninës dhe dopaminës, mund të ndiheni tepër agresiv ose në depresion.

Lodhje dhe dobësi

Mungesa e proteinave mund të çojë në humbje të muskujve, gjë që mund të ndikojë në ekuilibrin tuaj, t’ju bëjë të ndiheni të dobët dhe të ngadalësojë metabolizmin tuaj. Në të njëjtën kohë, mungesa e proteinave mund të rezultojë në anemi, një gjendje mjekësore që pengon qelizat tuaja të marrin oksigjen të mjaftueshëm dhe, si pasojë, ju bën të ndiheni të lodhur.

Uria dhe dëshirat për ushqim

Nëse keni nevojë shpesh për një meze të lehtë ose keni dëshira të vazhdueshme, mund të keni pak proteina. Meqenëse proteina është një lëndë ushqyese mbushëse, ajo ju mban të ngopur për më gjatë. Prandaj, nëse ju mungon kjo lëndë ushqyese ngopëse, mund të ndiheni të uritur dhe të etur për ëmbëlsira gjatë ditës.

Rritja e kohës së shërimit

Proteinat në sasi të mjaftueshme janë të nevojshme që sistemi juaj imunitar të rindërtojë dhe shërojë qelizat, lëkurën dhe indet e reja. Pra, mungesa e proteinave mund të çojë në një rritje të kohës së rikuperimit nëse ndonjëherë keni një dëmtim ose ndrydhje.

 Sëmundje të shpeshta

Të sëmuresh shpesh ose të  qëndrosh i sëmurë mund të tregojë se sistemi juaj imunitar nuk është në gjendjen më të mirë, gjë që mund të lidhet me mungesën e proteinave pasi  qelizat imune përbëhen nga kjo lëndë ushqyese.

Për më tepër, një studim zbuloi se 12 gra të moshuara që konsumuan sasi të ulëta të proteinave për rreth 2 javë treguan një përgjigje të reduktuar imune.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.