9 ÇËSHTJE SHËNDETËSORE QË ÇDO GRUA DUHET TI KETË PARASYSH

9 ÇËSHTJE SHËNDETËSORE QË ÇDO GRUA DUHET TI KETË PARASYSH

Shkencëtarët po e kuptojnë ndryshimin midis shqetësimeve shëndetësore të burrave dhe grave. E vërteta është se përbërja biologjike ndikon në predispozitën ndaj disa shqetësimeve shëndetësore.

Këtu janë disa nga shqetësimet më të përhapura shëndetësore që prekin gratë dhe çfarë mund të bëni për të menaxhuar rrezikun tuaj:

  1. Sëmundjet e zemrës.

Sëmundja e zemrës është shkaku numër 1 i vdekjeve tek gratë. Simptomat e një ataku në zemër përfshijnë dhimbje gjoksi, gulçim dhe dobësi në krahë. Gratë gjithashtu kanë të ngjarë të përjetojnë gulçim, të përzier ose të vjella. Megjithatë, gratë mund të mos i njohin simptomat e tyre si një atak në zemër dhe ta hedhin poshtë atë duke arsyetuar me lodhje ose urth. Përderisa menopauza nuk shkakton sëmundje të zemrës disa faktorë rreziku janë më të zakonshëm pas menopauzës si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli dhe ulja e estrogjenit.

  1. Goditja në tru.

Çdo vit goditja në tru prek 55,000 gra më shumë se burra. Ka dy lloje të goditjes në tru: hemorragjike ose gjakderdhje në tru dhe ishemike ose bllokim i një ene gjaku që shkakton qarkullim të vështirë të gjakut. Megjithëse simptomat mund të ndryshojnë në varësi të shkakut themelor të goditjes në tru, simptomat dalluese përfshijnë vështirësi në të folur dhe mpirje të ekstremiteteve.

  1. Diabeti.

Edhe pse diabeti me siguri nuk është ekskluziv për gratë ai rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës me katër herë tek gratë. Gratë janë gjithashtu më të ndjeshme ndaj komplikimeve të lidhura me diabetin, si verbëria, sëmundjet e veshkave dhe depresioni. Diabeti gestacional është një gjendje që mund të ndodhë gjatë shtatzënisë në të cilën niveli i glukozës rritet dhe zhvillohen komplikime të tjera. Kjo ndodh në të paktën 3 në 100 gra dhe trajtimi mund të përfshijë një dietë të kujdesshme, stërvitje, monitorim të glukozës në gjak, injeksione insuline dhe mjekim oral.

Diabeti gjithashtu mund të shkaktojë vështirësi gjatë shtatzënisë, duke përfshirë abortin dhe defektet e lindjes. Mund të nevojiten testime dhe monitorime të veçanta për gratë shtatzëna që kanë diabet, veçanërisht ato që varen nga insulina. Për të ulur rrezikun për diabetin e tipit 2, përpiquni të mbani një peshë të shëndetshme, të ushtroni shpesh dhe të lini duhanin.

  1. Çështjet e shëndetit të nënës.

Nga anemia e mungesës së hekurit te presioni i lartë i gjakut, ndryshimet që përjeton një grua gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në shëndetin e foshnjës.

“Kujdesi para konceptimit është vërtet i rëndësishëm,” thotë Jessica W. Kiley, MD, obstetër dhe gjinekologe në Spitalin Memorial Northwestern. Gratë me diabet ose presion të lartë të gjakut duhet t’i kenë këto kushte nën kontrollin më të mirë të mundshëm kur planifikojnë të mbeten shtatzënë. Ato me rrezik të lartë, si çrregullime të mëdha kardiake dhe çështje neurologjike, duhet të diskutojnë planin e tyre të kujdesit me mjekun e tyre. Gratë nuk duhet të mbeten shtatzënë menjëherë pas operacionit për humbje peshe.

 

Gjatë shtatzënisë, Dr. Kiley sugjeron të sigurohen që gratë të kenë ushqimin e duhur dhe të marrin masa parandaluese duke marrë imunizimet e duhura.

  1. Infeksionet urinare.

Infeksionet e traktit urinar (UTI) ndodhin kur mikrobet hyjnë në uretër dhe fillojnë të shumohen. Ato janë veçanërisht të zakonshme tek gratë, pasi ato kanë një uretrë më të shkurtër se një burrë. Kjo zvogëlon gjatësinë që bakteret duhet të udhëtojnë në mënyrë që të arrijnë fshikëzën. Simptomat e një UTI përfshijnë urinim të shpeshtë, dhimbje ose djegie gjatë urinimit dhe urinë të turbullt.

  1. Shëndeti seksual.

Ekzistojnë më shumë se 30 lloje të infeksioneve seksualisht të transmetueshme (IST). Një nga më të zakonshmet, papillomavirusi i njeriut (HPV) mund të parandalohet me vaksinën HPV.

Rreth 80 për qind e burrave dhe grave seksualisht aktive do të infektohen me HPV në një moment të jetës së tyre. “HPV është tepër e zakonshme. Ka më shumë se 100 lloje, me të paktën 14 të lidhura me kancerin”, thotë Dr. Kiley. Llojet me rrezik më të lartë në Shtetet e Bashkuara janë llojet 16 dhe 18, të dyja të lidhura me kancerin e qafës së mitrës.

Kanceri i qafës së mitrës dikur ishte një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes tek gratë. Tani, me shpikjen e testit Pap, ofruesit mund të zbulojnë qelizat parakanceroze dhe të ofrojnë trajtim për t’i eliminuar ato, duke ulur në mënyrë dramatike shkallën e kancerit të qafës së mitrës.

  1. Kanceri i gjirit.

I dyti vetëm pas kancerit të lëkurës, kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm tek gratë.  Vetë-ekzaminimet mujore mund t’ju ndihmojnë të identifikoni çdo ndryshim në gjoksin tuaj. Kjo është përveç ndjekjes së mamografisë suaj të planifikuar vjetore e cila duhet të fillojë në moshën 40 vjeç. Për ata që mbajnë gjenet BRCA1 dhe BRCA2, të cilat rrisin rrezikun për kancerin e gjirit, mjeku juaj mund të rekomandojë mamografinë 3D, e cila prodhon imazhe shumë të detajuara. Ju mund t’i menaxhoni rreziqet duke bërë zgjedhje të shëndetshme jetese, të tilla si ushtrimet dhe lënia e duhanit.

  1. Osteoporoza.

Osteoporoza është një sëmundje që shkakton dobësimin e kockave tuaja duke i bërë ato të ndjeshme ndaj frakturave. Gratë pas menopauzës janë në rrezik më të lartë për fraktura të lidhura me osteoporozën. Faktorë të tjerë rreziku mund të përfshijnë medikamente të caktuara, menopauzën e hershme, indeksin e ulët të masës trupore (BMI), trajtimin e kancerit dhe gjenetikën. Ju mund t’i kompensoni këto rreziqe duke rritur marrjen e kalciumit, duke qëndruar aktiv me ushtrime të përshtatshme për të mbajtur peshë dhe duke shmangur duhanin dhe përdorimin e tepruar të alkoolit.

  1. Sëmundja e Alzheimerit.

Sëmundja e Alzheimerit është një formë e degjenerimit të trurit në të cilën grimcat anormale të quajtura ngatërrime dhe pllaka neurofibrilare formohen në tru dhe shkatërrojnë qelizat e shëndetshme të trurit. Nga 5 milionë amerikanë që jetojnë me sëmundjen e Alzheimerit, më shumë se dy të tretat janë gra. Ndërsa historikisht kjo është menduar të jetë rezultat i grave që jetojnë më gjatë, shkencëtarët po studiojnë nëse mund të lidhet edhe me variacionet gjenetike. Zgjedhjet e një stili jetese të shëndetshëm, si qëndrimi aktiv dhe ngrënia e një diete të shëndetshme, mund të ndihmojnë në promovimin e shëndetit optimal të trurit.

Burimi: nm.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.