96% E NJERËZVE PËRJETOJNË 150 LLOJE TË DHIMBJES SË KOKËS

96% E NJERËZVE PËRJETOJNË 150 LLOJE TË DHIMBJES SË KOKËS

Rreth 96% e njerëzve përjetojnë dhimbje koke të paktën një herë në jetën e tyre ndërkaq ka më shumë se 150 lloje të dhimbjeve të kokës.

Ndërsa shumica e dhimbjeve të kokës nuk janë të rrezikshme, disa lloje të caktuara mund të jenë shenjë e një gjendjeje serioze.

Cili është shkaku kryesor i dhimbjes së kokës?

Dhimbja e kokës vjen nga sinjalet që ndërveprojnë midis trurit, enëve të gjakut dhe nervave përreth. Gjatë një dhimbje koke, mekanizma të shumtë aktivizojnë nerva specifike që prekin muskujt dhe enët e gjakut. Këto nerva dërgojnë sinjale dhimbjeje në trurin tuaj, duke shkaktuar një dhimbje koke.

Cilat simptoma të dhimbjes së kokës kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor?

Nëse ju ose fëmija juaj keni ndonjë nga këto simptoma të dhimbjes së kokës, merrni kujdes mjekësor menjëherë:

Një dhimbje koke e papritur, e re dhe e rëndë.

Dhimbje koke me ethe, gulçim, qafë të fortë ose skuqje.

Dhimbje koke që ndodhin pas një dëmtimi ose aksidenti në kokë.

Shfaqja e një lloji të ri dhimbje koke pas moshës 55 vjeçare.

Gjithashtu kërkoni menjëherë kujdes mjekësor nëse dhimbja juaj e kokës shoqërohet me simptoma neurologjike, të tilla si:

Dobësi.

Marramendje.

Humbje e papritur e ekuilibrit ose rënie.

Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash.

Paraliza.

Vështirësi në të folur.

Konfuzion mendor.

Konvulsione.

Ndryshimet e personalitetit/sjellja e papërshtatshme.

Ndryshimet e shikimit (pamje e paqartë, vizion i dyfishtë)

Çfarë analizash do të bëhen për të diagnostikuar dhimbjen e kokës?

Një skanim CT ose MRI mund të ndihmojë në përcaktimin nëse dhimbjet e kokës janë të lidhura me një problem me sistemin tuaj nervor qendror. Të dyja këto teste prodhojnë imazhe tërthore të trurit tuaj që mund të tregojnë ndonjë zonë ose problem serioz.

Si trajtohet dhimbja e kokës?

Jo çdo dhimbje koke kërkon mjekim. Një sërë trajtimesh është në dispozicion. Në varësi të llojit, shpeshtësisë dhe shkakut të dhimbjes së kokës, opsionet e trajtimit përfshijnë:

Menaxhimi i stresit.

Biofeedback.

Medikamente.

Si mund të shpëtoj nga një dhimbje koke?

Ju mund ta trajtoni dhimbjen e lehtë të kokës në shtëpi me qetësues dhimbjesh pa recetë. Trajtime të tjera të vetë-kujdesit për dhimbje koke përfshijnë:

Aplikimi i nxehtësisë ose paketave të ftohta në kokën tuaj.

Bërja e ushtrimeve shtrënguese.

Masazhoni kokën, qafën ose shpinën.

Pushoni në një dhomë të errët dhe të qetë.

Duke bërë një shëtitje.

Si mund të parandalohet dhimbja e kokës?

Çelësi për të parandaluar dhimbjet e kokës është të zbuloni se çfarë i shkakton ato. Pasi të keni përcaktuar shkaktarët tuaj, mund t’i shmangni ose minimizoni ato.

Kur duhet të kontaktoj mjekun tim për dhimbje koke?

Kontaktoni mjekun tuaj nëse ju ose fëmija juaj keni ndonjë nga simptomat ose situatat e mëposhtme:

Përjetimi i një ose më shumë dhimbje koke në javë.

Përjetoni dhimbje koke që vazhdojnë të përkeqësohen dhe nuk do të largohen.

Nevoja për të marrë një qetësues dhimbjeje çdo ditë ose pothuajse çdo ditë për dhimbjet e kokës.

Nevojë për më shumë se dy deri në tre doza të barnave pa recetë në javë për të lehtësuar simptomat e dhimbjes së kokës.

Përjetimi i dhimbjeve të kokës që shkaktohen nga sforcimi, kollitja, përkulja ose aktiviteti i rëndë.

Keni një histori dhimbje koke, por keni përjetuar një ndryshim të kohëve të fundit në simptomat tuaja të dhimbjes së kokës.

Nëse dhimbjet e kokës po ndërhyjnë në funksionimin tuaj të përditshëm ose po ndikojnë në disponimin tuaj, është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj. Nëse është e mundur, përpiquni të shkruani se si ndiheni kur jeni duke përjetuar një dhimbje koke. Mbajtja e një ditari të dhimbjeve të kokës dhe se si ato ju bëjnë të ndiheni mund të jetë e dobishme kur jeni duke folur me mjekun tuaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.