KORRIKU ËSHTË MUAJI I NDËRGJEGJËSIMIT PËR FIBROMAT. SIMPTOMAT, FAKTORËT DHE PARANDALIMI.

KORRIKU ËSHTË MUAJI I NDËRGJEGJËSIMIT PËR FIBROMAT. SIMPTOMAT, FAKTORËT DHE PARANDALIMI.

Korriku është Muaji i Ndërgjegjësimit për Fibromat, Fibromiomat ose Fribriomat uterine, i cili ka për qëllim të rrisë ndërgjegjësimin dhe edukimin e njerëzve për gjendjen dhe kurimin e tyre.

Fibromat apo fibromiomat janë patologjitë më të shpeshta gjinekologjike tek gratë. Ato janë tumor beninj në muret e mitrës, në përmasa të ndryshme nga mikroskopike deri në madhesinë e një pjepri. Rreth 40-80 përqind të grave janë bartëse të një ose më shumë fibromave dhe kjo tregon se është shumë e zakonshme tek gratë. Por më pak se 25% e këtyre fibromave shoqërohen me simptoma. Ato mund të ndryshojnë në madhësi, formë dhe vendndodhje brenda mitrës tuaj. Gjithashtu mund të rriten në sipërfaqe, në qafë ose brenda murit të mitrës.

Cilat janë simptomat e fibromave?

Simptomat e fibromave mund të ndryshojnë tek gratë në gratë dhe ato që ndjen njëra nuk duhet të përputhen me simptomat e dikujt tjetër. Trajtimi i tyre varet nga lloji i rastit të fibromës që keni. Shumë gra nuk përjetojnë asnjë simptomë kështu që ndonjëherë ato nuk e kuptojnë se kanë fibroma. Raste të tilla të rritjes së fibromave quhen fibroma asimptomatike.

Nëse fibromat rriten në madhësi, gratë përjetojnë një numër simptomash. Disa prej tyre përfshijnë:

 • Gjakderdhje e tepruar gjatë menstruacioneve;
 • Fryrje dhe ngopje në bark;
 • Dhimbje të tepruar gjatë menstruacioneve;
 • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës;
 • Kapsllëk;
 • Pamundësi për të urinuar ose zbrazur plotësisht fshikëzën;
 • Dhimbje gjatë seksit;
 • Bark i zmadhuar;
 • Urinim i shpeshtë nëse fibroma po ushtron presion mbi fshikëzën tuaj;

Cilët janë faktorët e rrezikut nga fibromat?

Shkaku i saktë pse ndodhin fibromat është ende i panjohur. Ato zakonisht aktivizohen tek gratë në moshën riprodhuese dhe nuk dallohen tek vajzat më të reja. Por ka shumë faktorë rreziku që luajnë një rol në rritjen e fibromave në mitër.

 1. Obeziteti dhe pesha e lartë trupore

Obeziteti dhe pesha e lartë rrisin mundësinë e rritjes së fibromave.

 1. Gjenetika

Historia familjare e fibromave rrit rrezikun për të pasur ato. Trashëgimia duket se ndikon në rritjen e tyre.

 1. Menstruacionet e hershme

Fillimi i ciklit menstrual në një moshë shumë të re rrit rrezikun e rritjes së fibromave.

 1. Mosha e vonshme e menopauzës

Mospasja e menopauzës në moshën e duhur tregon çekuilibër të hormoneve që rrit rrezikun për të pasur fibroide.

 1. Ushqimi

Mungesa e vitaminës D, dieta e pasur me proteina ose përfshirja e shumë mishit të kuq në ushqimin tuaj mund të ndikojnë në rritjen e fibromave. Nëse dieta juaj është e ulët në perime jeshile, fruta dhe bulmet, atëherë kjo rrit mundësinë të keni fibroide.

 1. Alkooli

Konsumimi i madh i alkoolit gjithashtu luan një rol në rritjen e fibromave. Konstatohet se pirja e alkoolit dhe madje edhe e birrës rrisin rrezikun e rritjes së fibromave.

 1. Faktorë të tjerë

Pabarazitë e substancave që ndihmojnë në mirëmbajtjen e indeve në trup, si insulina, mund të çojnë në rritjen e rrezikut të rritjes së fibroideve.

Ekzistojnë trajtime të ndryshme në dispozicion në varësi të rastit tuaj. Ndonjëherë fibroidet janë asimptomatike dhe nuk mund të zbulohen. Por të kesh një mënyrë jetese të shëndetshme minimizon rrezikun e rritjes së fibroideve. Çdoherë dhe në çdo rast duhet ta konsultoni mjekun tuaj.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.