KUJDES NGA RRIQRAT- LARGONI ATO NGA TRUPI NËSE JU PICKOJNË

KUJDES NGA RRIQRAT- LARGONI ATO NGA TRUPI NËSE JU PICKOJNË

Mezi presim motin e ngrohtë por edhe ai sjell me vete gjërat prej të cilave duhet kujdesur shumë. Një nga ato janë paraqitja e insekteve e ndër më të rrezikshmet janë padyshim rriqrat që mund të ngecin në trup gjatë pickimit. Është shumë e rëndësishme të hiqen ato siç duhet nëse i gjeni në vete.

Jo çdo rriqër është i infektuar që do të thotë se jo çdo rriqër është e rrezikshme por ka rriqra të tilla. Rriqrat gjenden kudo në bar dhe të presin për një vend ku do të ngjiten dhe të ushqehen. Për të mbijetuar rriqrat kanë nevojë për gjak, një vend të ngrohtë dhe të errët, kështu që ato shpesh ngjiten në pjesën e poshtme të këmbëve, kofshëve, sqetullave, madje edhe në organet gjenitale. Sigurisht, të gjitha pjesët e tjera të trupit janë të përfshira.

Nëse rriqra qëndron në lëkurë për më shumë se 36 orë mund të jetë shumë e rrezikshme! Rreziku më i madh i pickimit të rriqrës nuk është vetë ai por parazitët që shumohen kur thithin gjak. Janë ata që mund të shkaktojnë simptomat e sëmundjes Lyme.

Kur një rriqër bakterial infekton një person, shenjat e para të sëmundjes zakonisht shfaqen menjëherë por ka mundësi që shenjat e sëmundjes të shfaqen deri në një muaj më vonë.

Çfarë duhet të dini nëse po i hiqni vetë rriqrat:

• Përdorni piskatore dhe një gjilpërë më të madhe injeksioni ose një gjilpërë të thjeshtë qepëse për të hequr rriqrat.

• Dezinfektojini ato me alkool ose flakë të ndezur.

• Me piskatore mbajeni butësisht rriqrën sa më afër sipërfaqes së lëkurës. Tërhiqeni ngadalë, pa e gërvishtur apo shtrydhur rriqrën.

• Në të njëjtën kohë, rrotulloni butësisht piskatore majtas dhe djathtas. Mund të ndodhë që të grisni pjesën më të madhe të rriqrës (pjesën e stomakut- gjoksit) dhe gryka të mbetet në lëkurë, si një pikë e zezë. Hiqeni me një gjilpërë sterile. Do të jetë më e lehtë për ju me gjilpërën e injektimit. Nëse keni një gjilpërë më të trashë, ngjiteni majën poshtë grykës në mënyrë që të bjerë brenda gjilpërës. • Përdorni një gjilpërë të thjeshtë për të hequr gjembat ose luspat nga lëkura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.