KUJDES SA I MBANI KUFJET NË VESH, MUND TA DËMTONI DËGJIMIN

KUJDES SA I MBANI KUFJET NË VESH, MUND TA DËMTONI DËGJIMIN

Mbajtja e kufjeve duke dëgjuar muzikë me zë të lartë, mund të mbrojë më shumë se 1 miliard njerëz në rrezik për ta humbur dëgjimin, sipas një studimi të fundit, shkruan CNN.

Kur bëhet fjalë për telefonat, muzikën, filmat dhe shfaqjet, është e zakonshme që adoleshentët dhe të rinjtë të dëgjojnë shumë gjatë dhe me zë të lartë, sipas studimit të botuar të mërkurën në revistën BMJ Global Health.

“Ne vlerësuam se 0.67 deri në 1.35 miliardë individë të moshës 12-34 vjeç në mbarë botën ka të ngjarë të përfshihen në praktika të pasigurta të dëgjimit dhe për këtë arsye janë në rrezik për humbjen e dëgjimit”, ka thënë autorja kryesore e studimit Lauren Dillard. Dillard është konsulentë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe një bashkëpunëtore postdoktorale në Universitetin Mjekësor të Karolinës së Jugut.

Ekspozimi ndaj zërit me një volum shumë të lartë mund të lodhë qelizat shqisore dhe strukturat në vesh. Nëse kjo vazhdon për një kohë të gjatë, ato mund të dëmtohen përgjithmonë, duke rezultuar në humbje dëgjimi, tringëllimë në veshët ose të dyja.

Studiuesit kryen një meta-analizë të artikujve shkencorë në lidhje me praktikat e pasigurta të dëgjimit të publikuara midis viteve 2000 dhe 2021 në tre baza të të dhënave, sipas studimit.

Sipas studimit, praktikat e pasigurta u gjurmuan me përdorimin e kufjeve, si dhe frekuentimin në vende argëtimi, si koncerte, bare dhe klube.

Qendrat e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kufizojnë nivelet e sigurta të zhurmës në rreth 85 decibel mbi 40 orë në javë. Nëse dëgjoni vetëm 2 orë e gjysmë gjatë një dite, kjo është e barabartë me rreth 92 decibel, shtoi studimi.

Ata që kanë kufje ose vizitojnë vende me muzikë të lartë shpesh zgjedhin vëllime deri në 105 decibel dhe vendet shpesh variojnë nga 104 në 112 decibel, thotë studimi.

Politikat, bizneset dhe individët mund të vendosin masa për të inkurajuar dëgjimin e sigurt dhe për të mbrojtur dëgjimin nga dëmtimi me kalimin e kohës.

Analiza e studimit ishte rigoroze dhe provat janë bindëse se rreziku për humbjen e dëgjimit duhet të jetë një prioritet i shëndetit publik, ka thënë De Wet Swanepoel, profesor i audioologjisë në Universitetin e Pretorias në Afrikën e Jugut.

“Muzika është një dhuratë që duhet shijuar për një jetë. Mesazhi është të shijoni muzikën tuaj, por të sigurt”, ka thënë Swanepoel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.