SHEQERI I BARDHË “VRASËS I HESHTUR”

SHEQERI I BARDHË “VRASËS I HESHTUR”

Sheqeri i bardhë, shkakton shumë dëm në trupin tonë. Zakonisht quhet “vrasës i heshtur”.

Përveç shkaktimit të diabetit, mbipeshës, sëmundjeve kardiovaskulare, është një “burim” për tumor që tashmë ekziston dhe i shndërron qelizat e shëndetshme në ato kanceroze. Por le të përpiqemi t’i kuptojmë mirë arsyet, dhe me atë që mund t’i zëvendësojmë.

Për këtë arsye, dietologët dhe nutricionistët rekomandojnë një dietë me pak sheqerna për të ndihmuar funksionimin e trupit tonë. Ka përbërës të tjerë që mund të përdoren në vend të sheqerit.

Mjalti: doza e saktë e zëvendësimit është 100 gram sheqer me 80 gram mjaltë. Mjalti i gështenjës është më i përshtatshëm për përgatitjen e vakteve të këndshme;

Fruktoza: rrjedh nga frutat dhe i bën përgatitjet më të ëmbla se sheqeri i bardhë. Për të zëvendësuar 100 gr sheqer, do të na duheshin 80 gr fruktozë;

Shurup molle (ose rrushi): rrjedh nga fermentimi i frutave. Për të zëvendësuar 100 grams heqer do të na duheshin 80 gram shurup molle. Dhe ëmbëlson shumë më tepër se sheqeri.

Shurup panje: është bërë nga farat e pemëve, është e lëngshme dhe me ngjyrë të errët. Për të zëvendësuar 100 gr sheqer, do të na duheshin 80 gram shurup panje.

Për të minimizuar sasinë e sheqerit të marrë, ushqime dhe pije të caktuara duhet të jenë të kufizuara, të tilla si pije joalkoolike të gazuara, bukë dhe makarona dhe të gjitha ushqimet që përmbajnë miell të rafinuar që janë të pasura me sheqer të thjeshtë.

Këto rekomandime të vogla shërbejnë si për të parandaluar kancerin, ashtu edhe për të kundërshtuar shfaqjen e sëmundjeve të tilla si diabeti dhe çrregullimet kardiovaskulare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.