NJË E KATËRTA E POPULLSISË SË UKRAINËS, MUND TË VUAJNË NGA ÇRREGULLIMI I SHËNDETIT MENDOR

NJË E KATËRTA E POPULLSISË SË UKRAINËS, MUND TË VUAJNË NGA ÇRREGULLIMI I SHËNDETIT MENDOR

Një zyrtar i Organizatës Botërore të Shëndetësisë ka vlerësuar se 10 milionë njerëz, rreth një e katërta e popullsisë së Ukrainës, mund të vuajnë nga një çrregullim i shëndetit mendor si pasojë e luftës në vend.

Çrregullimet variojnë nga ankthi dhe stresi në kushte më serioze si çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD) i shkaktuar nga ngjarjet traumatike, tha Jarno Habicht, përfaqësuesi i OBSH-së në Ukrainë, në një konferencë shtypi përmes lidhjes video.

Rastet po rriten pas 10 muajsh konflikti, duke bërë që një agjenci e veçantë e OKB-së të nisë shërbimet e mbështetjes online.

Sistemi i kujdesit shëndetësor i Ukrainës ka qenë nën presion që kur Rusia pushtoi në shkurt.

Deri më tani, sipas të dhënave të OBSH-së, ka pasur të paktën 700 sulme në sistemin shëndetësor të Ukrainës.

Ndërkohë, rritja e sulmeve të Rusisë ndaj infrastrukturës kritike që nga tetori i ka shtuar sprovën e ndërprerjes së energjisë elektrike.

Moska mohon të ketë shënjestruar civilët gjatë atij që e quan një operacion special ushtarak në Ukrainë.

Habicht tha se sëmundjet e frymëmarrjes do të rriten me motin e ftohtë dhe ngrohjen e pamjaftueshme, si dhe aksidentet e trafikut që ndodhin për shkak të mungesës së ndriçimit  në rrugë për shkak të ndërprerjes së energjisë.

“Sistemi shëndetësor po funksionon. Por duke qenë se janë dhjetë muaj, është një test i madh stresi”, tha ai.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.