PSE NUK DUHET TI KËRCISNI GISHTAT?

PSE NUK DUHET TI KËRCISNI GISHTAT?

Hulumtimet e fundit radiologjike kanë treguar se si rezultat i kërcitjes së gishtave, ligamentet mund të shtrihen.

Mjeku Karl Krushelnicki paralajmëron se ky zakon në rini mund të rezultojë në dobësim të lëvizshmërisë së duarve dhe ulje të kapjes në jetën e mëvonshme. Njerëzit që plasarisin rregullisht nyjet e tyre mund të humbasin deri në 75 për qind të kapjes së tyre ose të mos jenë në gjendje t’i hapin kavanozët aq lehtë sa rriten. Kruselnicki i referohet një studimi në të cilin morën pjesë 300 subjekte të cilët kishin zakon të plasnin rregullisht nyjet e tyre për 35 vjet.

“Edhe pse dikur besohej se ky zakon mund të shkaktonte artrit, kjo nuk është vërtetuar shkencërisht. Plasaritja e nyjeve mund të çojë në ënjtje të lehtë të tyre, por problemi kryesor që shfaqet si rezultat në 75 përqind është në fakt një shtrëngim i dobësuar”, shprehet ai.

Ky ekspert shpjegon se çfarë ndodh kur tërhiqni gishtin për të dëgjuar kërcitjen e kyçit të dorës. “Më pas hapësira mes kockave rritet, gjë që prek ligamentet dhe krijon vakum. Por energjia e çliruar është vetëm shtatë për qind e asaj që nevojitet për të dëmtuar kërcin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.