A JANË NORMALE NDRYSHIMET E MIA TË HUMORIT?

A JANË NORMALE NDRYSHIMET E MIA TË HUMORIT?

Jeni lart pastaj jeni poshtë dhe përsëri humori juaj ngjitet lart. Ju duket sikur po i kaloni ditët duke hipur në një slitë emocionale.

A janë normale këto ndryshime? Përgjigja është “ndoshta” për sa kohë që ato nuk prishin jetën tuaj ose jetën e njerëzve përreth jush. Shumë gjëra mund të ndikojnë në ndryshimin e humorit tuaj gjatë ditës, për shembull, për shkak të ritmeve trupore shumica e njerëzve ndihen optimistë dhe energjikë rreth mesditës por priren të kenë më shumë ndjenja negative gjatë pasdites së hershme ose në mbrëmje. Ndonjëherë ndryshimet e humorit janë një simptomë e një sëmundjeje mendore ose ato mund të jenë një shenjë se diçka tjetër po ndodh në trupin tuaj. Ndryshimet serioze të humorit që kërcënojnë mirëqenien tuaj mund të trajtohen nga profesionistë mjekësorë. Ndryshimet e stilit të jetesës shpesh mund të ndihmojnë ato të butat. Por së pari do t’ju duhet të kuptoni se çfarë mund të shkaktojë udhëtimin tuaj nëpër emocione me ngritje dhe ulje.

Stresi dhe ankthi

Telashet e përditshme dhe surprizat e papritura si ato të mira ashtu edhe ato të pakëndshme – mund t’ju ndryshojnë padyshim disponimin. Kur jeni veçanërisht të ndjeshëm mund të reagoni më fort ose më shpesh ndaj situatave sesa njerëzit e tjerë. Mungesa e gjumit një ankesë e zakonshme e njerëzve nën stres i jep shtysë uljes së disponimit tuaj.

Disa njerëz ndihen të shqetësuar, të frikësuar dhe të shqetësuar edhe kur e kuptojnë se nuk ka asnjë arsye të mirë. Ju mund të diagnostikoheni me çrregullim ankthi të përgjithësuar nëse keni pasur probleme me kontrollin e shqetësimeve tuaja më shpesh se jo për 6 muajt e fundit dhe keni simptoma shtesë si probleme me gjumin.

Depresioni

Dikush që është në depresion mund të ketë gjithashtu ndryshime humori. Ata kanë uljet e tyre të humorit dhe pastaj ndihen mirë por nuk do të kenë nivelet e larta maniake që do të bënte dikush me çrregullim bipolar. Njerëzit në depresion mund të ndihen më keq në mëngjes dhe të bëhen më të gëzuar më vonë gjatë ditës. Nëse ndiheni të trishtuar, të kulluar, të shqetësuar ose të pashpresë për më shumë se 2 javë është koha të telefononi mjekun tuaj.

Çrregullimi i personalitetit të kufizuar

Një karakteristikë e kësaj sëmundjeje mendore janë ndryshimet e papritura intensive të humorit të tilla si ankthi në zemërim ose depresioni në ankth, zakonisht pa nivelet ekstreme që shihen në çrregullimin bipolar. Këto shpesh “shkaktohen” nga ato që duken si ndërveprime të zakonshme me njerëzit e tjerë. Dikush me çrregullim të personalitetit të kufizuar nuk e përballon mirë stresin. Ata mund të duan të dëmtojnë veten kur ndihen shumë të shqetësuar ose të mërzitur.

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitetit

Ndryshimet e humorit, temperamenti dhe frustrimi i lehtë ndonjëherë mund të jenë simptoma të ADHD tek të rriturit. Nëse e keni atë ju ndoshta jeni gjithashtu të shqetësuar, impulsiv dhe të paaftë për t’u fokusuar.

Ndryshimet hormonale

Hormonet seksuale janë të lidhura me emocionet tuaja kështu që ndryshimet në nivelet e hormoneve mund të çojnë në ndryshime të humorit. Nuk është çudi që adoleshentët shpesh përshkruhen si “emotiv”.

Për gratë PMS, shtatzënia, menopauza (viti pas menstruacioneve tuaja të fundit) dhe perimenopauza (vitet para saj) mund të çojnë në humor të paparashikueshëm.

Hormonet e meshkujve priren të qëndrojnë mjaft të qëndrueshme deri në moshën 30 vjeç kur testosteroni fillon të bjerë gradualisht. Rreth një e treta e meshkujve të moshës 75 vjeç e lart kanë nivele të ulëta të testosteronit. Kjo mund të shkaktojë luhatje të humorit së bashku me mosfunksionim erektil, probleme me gjumin dhe temperament të nxehtë.

ÇFARË MUND TË BËNI?

Kur luhatjet tuaja të humorit pengojnë punën tuaj, marrëdhëniet tuaja ose ndonjë pjesë tjetër të jetës suaj lini një takim me mjekun tuaj për të zgjidhur se çfarë po ndodh. Ndryshimet e thjeshta mund t’ju ndihmojnë të përballoni ndryshimet e humorit të buta, të pakëndshme, të bezdisshme (për ju ose për të tjerët).

Stërvitjet e rregullta, madje edhe një shëtitje e përditshme mund të ndihmojnë në largimin e depresionit dhe ankthit sepse ato do të nxisin trupin tuaj të prodhojë endorfinë të mirë. Plus ushtrimet mund të përmirësojnë gjumin tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.