KATËR ARSYE PSE MUND TË MOS FUNKSIONOJË NJË MARTESË

KATËR ARSYE PSE MUND TË MOS FUNKSIONOJË NJË MARTESË

Të jesh një familje në këtë shoqëri është vërtet e ndërlikuar dhe e vështirë, shumë shpërqendrime, pak vlera, shumë individualizëm: gjithnjë e më pak njerëz janë të gatshëm të heqin dorë nga diçka në emër të tjetrit dhe marrëdhëniet shpërbëhen shpejt. Është e qartë se nuk mund të nxjerrësh një konstatim, por është e mundur të identifikosh të paktën 4 arsye pse një martesë nuk funksionon.

Arsyet pse një lidhje përfundon

Njohja e arsyeve kryesore pse një çift vendos të largohet, të ndahet dhe të divorcohet mund të jetë e dobishme në përpjekjen për të mos rënë në të njëjtin grackë. Nuk ka formula matematikore dhe rregulla të paracaktuara për ruajtjen e çiftit, çdo martesë është e ndryshme, por ka disa elementë të nevojshëm për suksesin e saj, ashtu siç ka situata që duhen shmangur menjëherë! Por pse ndahemi?

Probleme në karrierë dhe ekonomike

Të gjithë brezat kanë kaluar momente vështirësish ekonomike, por nëse dikur krizat dhe zitë e bukës i bashkonin çiftet sepse uniteti ishte forca, sot jemi gjithnjë e më shumë individualistë. E vërteta është se nëse në martesë njëri ose të dy bashkëshortët janë në karrierë dhe fitojnë shumë, ata shpesh janë larg dhe nuk kanë kohë për të qenë bashkë dhe kjo në mënyrë të pashmangshme i largon. Në të kundërt, nëse familja është e kapluar nga problemet ekonomike, ajo humbet rëndësinë e të qenit të bashkuar dhe nuk bën gjë tjetër veçse grindjet, duke qortuar për asgjë fatkeqësitë e njëri-tjetrit.

Shumë social por jo komunikues

Duket si një paradoks dhe megjithatë nuk është: në një epokë në të cilën interneti, telefonat dhe PC-të të lejojnë të komunikosh me këdo dhe kudo, në të njëjtën kohë të njëjtat mjete kontribuojnë gjithnjë e më shumë në tjetërsimin e një çifti, duke u bërë rrota e tretë e martesat. Partnerët nuk flasin më me njëri-tjetrin, humbin kohë duke e bërë atë me të panjohur, duke informuar të tjerët për atë që bëjnë dhe çfarë mendojnë, por harrojnë të ndalojnë dhe të flasin me partnerin duke parë njëri-tjetrin në sy.

Tradhtitë

Arratisjet dhe tradhtitë ndoshta kanë ekzistuar gjithmonë, por ndoshta sot nuk jemi më në gjendje të kufizojmë veten. Krahasuar me të kaluarën, sigurisht që janë shtuar mundësitë për të takuar njerëz, për të dalë dhe për t’u lidhur me njerëz, e bashkë me to edhe pamundësia e njerëzve për t’u përmbajtur, për të shmangur situatat “të rrezikshme”.

Mungesa e objektivave

Kur ndalon së funksionuari një martesë? Kur çifti humbet nga sytë synimet e vendosura ose kur nuk arrijnë të krijojnë të reja. Kur fokusoheni më shumë në situata individualiste sesa në ato familjare, kur nuk planifikoni më asgjë së bashku dhe nuk keni dëshirë të krijoni momente për të kaluar së bashku.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.