FYERJET VERBALE JANË SI “MINI-SHUPLAKA NË FYTYRË”-THONË STUDIMET

FYERJET VERBALE JANË SI “MINI-SHUPLAKA NË FYTYRË”-THONË STUDIMET

Studimet zbulojnë se fyerjet verbale janë si “mini-shuplaka në fytyrë”. Hulumtimi është bërë me ndihmën e elektroencefalografisë (EEG) dhe regjistrimeve të përcjellshmërisë së lëkurës (SC) për të krahasuar ndikimin afatshkurtër të fyerjeve verbale. EEG është një mënyrë për të regjistruar aktivitetin në tru ndërsa përgjigja SC ose elektrodermale llogarit zgjimin e sistemit nervor në përgjigje të një stimuli. Gjatë rrjedhës së studimit u pa se fyerjet verbale të tilla si të quhesh “idiot” u perceptuan si ‘të goditur në fytyrë’ për shkak të amplitudës së fortë P2 (një komponent i formës valore të potencialit të lidhur me ngjarjet (ERP) i matur në skalpi i njeriut).

Nëse jeni dikush që thotë lehtësisht fjalë të ashpra për një qenie tjetër është koha që të rivlerësoni. Dr. Kamna Chhiber, Psikologe në Fortis Healthcare, zbulon disa mënyra me të cilat mund të kontrolloni veten përpara se të thoni diçka lënduese.

Si të kontrolloni fyerjet verbale

  1. Jini të vetëdijshëm

Bëhuni të vetëdijshëm për atë që nuk ju pëlqen në situatë dhe diskutoni atë në vend që të denigroni personin. Ndonjëherë, vetëm duke marrë frymë dhe duke mbyllur sytë do t’ju japë kontroll mbi fjalët dhe zemërimin tuaj.

  1. Vlerësoni

Përcaktoni nëse kjo del nga një impuls nga ana juaj. Bëni një përpjekje të përbashkët për të dëgjuar më plotësisht atë që një person dëshiron të ndajë duke i kujtuar vetes që të shmangni përfundimet e shpejta. Përpiquni t’i zgjidhni gjërat duke bërë biseda të pjekura.

  1. Bëni një përpjekje

Nëse kjo është bërë një model i zakonshëm me vite atëherë bëni një përpjekje proaktive për të përcaktuar brenda vetes se do të përmbaheni nga ofendimi i dikujt. Punoni drejt tij duke identifikuar mënyrat e ndryshme në të cilat mund të fyeni ata përreth jush dhe punoni sistematikisht për t’i eliminuar ato.

Në përgjithësi, është më mirë të jetojmë në harmoni, si komunitet dhe të mos lëndojmë njëri-tjetrin vetëm sepse kemi fuqi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.