PSE NA NDRYSHON NGJYRA E FLOKËVE ME KALIMIN E VITEVE?

PSE NA NDRYSHON NGJYRA E FLOKËVE ME KALIMIN E VITEVE?

Ngjyra e flokëve tonë errësohet natyrshëm për një nuancë në fëmijëri dhe adoleshencë. Nuk është e pazakontë që flokët biondë, për shembull, të bëhen më të errëta ose kafe më e çelur gjatë jetës. Ngjyra e flokëve është vetëm një produkt i gjenetikës sonë dhe është e pritshme që ajo të mos ndryshojë më tej në jetë, derisa nuk zbardhemi.

Gjithçka varet nga melanina dhe sasia saktësisht sa kemi apo nuk kemi. Melanina është një term i përdorur gjerësisht për një grup pigmentesh që janë përgjegjës për kontrollin e ngjyrës natyrale të lëkurës, syve dhe flokëve tanë. Prandaj, ekzistojnë dy lloje specifike të melaninës që së bashku përcaktojnë ngjyrën natyrale të eumelainës dhe feomelaninës së flokëve tanë. Eumelanin është përgjegjës për flokët e errët, që do të thotë se njerëzit që kanë shumë eumelanin kanë gjithashtu një nuancë më të errët të flokëve kafe ose të zezë. Feomelanina është ajo që ndikon në nxehtësinë e flokëve tanë, kështu që njerëzit me flokë të kuq natyral duhet të kenë më shumë feomelaninë sesa ata me flokë ngjyrë hiri.

Sasia totale e melaninës dhe marrëdhënia midis eumelainës dhe feomelaninës janë diçka unike për çdo person dhe përcaktohen plotësisht nga gjenet tona. Kjo është ajo që na jep ngjyrën natyrale të flokëve.

Ka disa gjene të tjerë të përfshirë në prodhimin e melaninës që mund të ndikojnë në ngjyrën e flokëve. Këto gjene ndizen dhe fiken në faza të ndryshme të jetës sonë – dhe kjo është arsyeja pse flokët tanë mund të ndryshojnë ngjyrën ndërsa plakemi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.