LAZANJA TË SHIJSHME DHE TË SHËNDETSHME
Recetë si të përgadisni lazanja të shijshme dhe të shëndetshme.
Ju nevoitet:
-1 lugë gjelle vaj ulliri
-1 qepë e madhe (250 g), e grirë hollë
-320 gr karota, të grira hollë
-2 degë selino (140 g), të grira hollë
-2 gjethe dafine
-500 gr mish viçi i grirë
-3 thelpinj hudhre te medha, te grira imet
-400 gr domate të grira të konservuara
-2 lugë gjelle pure domate
-1½ lugë çaji pluhur koncentrati me perime
-400 ml qumësht gjysëm i skremuar
-30 gr miell integral
-1 majë luge arrëmyshk
-6 fletë lazanja integrale (125 g)
-25 gr parmixhiano të grirë hollë
Ngrohni furrën në 180C. Ngrohni vajin në një tigan të madh në zjarr mesatar dhe skuqni qepën, karotat, selinon dhe një gjethe dafine për 8-10 minuta derisa perimet të zbuten dhe të fillojnë të bëhet të arta. Shtoni mishin e grirë dhe hudhrën dhe skuqeni derisa viçi të marrë ngjyrë kafe, rreth 5 minuta. Hidhni domatet dhe një kanaçe me ujë, purenë e domates dhe koncentratin, lërini të vlojnë, më pas mbulojeni dhe ziejini për 20 minuta, duke hequr kapakun pas 10 minutash për të zvogëluar pak masën.
Ndërkohë, qumështin e hedhim në një tigan mesatar me miellin dhe e përziejmë në zjarr të ngadaltë derisa masa të mos ketë toptha. Shtoni gjethen e dytë të dafinës dhe një majë të mirë luge arrëmyshk dhe vazhdoni të gatuani, duke e trazuar, për 8-10 minuta derisa të trashet.
Hiqni dafinën nga salca dhe hidheni. Hidhni një të tretën e mishit të grirë në bazën e një enë pjekjeje 19 x 24 cm dhe sipër vendosni dy fletë lazanje. Hidhni gjysmën e mbetur të mishit me lugë, më pas shtoni dy fletë të tjera lazanja, pjesën tjetër të grirë dhe fletët e mbetura të lazanjës. Hidhni me lugë salcën e bardhë dhe spërkatni me djathë. E pjekim për 40 minuta derisa të dalin flluska dhe të marrin ngjyrë të artë.
Leave a Reply