10 KËSHILLA PËR RRITJEN E FËMIJËVE TË PËRSOSUR, TË PAPRISHUR DHE ENGJËLLOR

10 KËSHILLA PËR RRITJEN E FËMIJËVE TË PËRSOSUR, TË PAPRISHUR DHE ENGJËLLOR

Edhe nëse keni kushte mjaft të mira që ti mundësonit fëmijës tuaj një jetë luksoze çdoherë mbani mend dhe përkujdesuni që ai fëmijë prioritet ta ketë edukatën e tij, sjelljen dhe çka është me shumë rëndësi të mbajë një shpirt të pastër. Besoj se shumica mendojnë kjo të jetë e paarritshme. Jo. Prindërimi i suksesshëm është thjeshtë i vështirë dhe këmbëngulës.

Ju duhet të jeni të qartë dhe në vëzhgim të vazhdueshëm në mënyrë që të jeni të suksesshëm prindër-thonë psikologët.

Këtu është lista e këshillave se si të rritni fëmijë të përsosur me mendje të paprishur:

  1. Thuaj jo rregullisht.

Praktikoni kënaqësinë e vonuar dhe thjesht mos u jepni gjithmonë fëmijëve tuaj atë që duan edhe nëse mund ta përballoni lehtësisht.

  1. Prisni mirënjohje.

Shkoni përtej mësimit të fëmijës suaj të thotë të lutem dhe faleminderit. Gjithashtu mësojuni atyre kontaktin me sy, një shtrëngim duarsh të duhur, përzemërsi dhe vlerësim për gjërat e mira dhe bujare që u thuhen dhe u jepen. Nëse kjo nuk ndodh, lërini ta kthejnë dhuratën (ose personit ose juve për ruajtje të sigurt) dhe shpjegoni se ata nuk janë ende gati për të marrë një dhuratë të tillë.

  1. Praktikojeni vetë altruizmin.

Dhuroni rroba dhe lodra për ata që kanë nevojë (jo vetëm për fqinjët tuaj kur është e lehtë dhe ata kanë fëmijë më të vegjël ) dhe bëni që fëmijët tuaj të jenë pjesë e këtij procesi. Bëjeni këtë rregullisht si familje dhe renditni, paketoni dhe dorëzoni mallrat së bashku në mënyrë që fëmijët të shohin vërtet se ku po shkojnë gjërat e tyre. Bëjeni këtë shpesh dhe jo vetëm gjatë festave.

  1. Kini kujdes për shoqërinë që mbani.

Nëse shoqëroheni vetëm me familje të tjera të pasura që nuk po i rrisin fëmijët e tyre me qëllim të mirë, mund ta rrethoni veten me ata që nuk do t’ju ndihmojnë me atë që po përpiqeni të arrini. Sigurohuni që familja ose miqtë me të cilët po kaloni kohë të konsiderueshme kanë vlera të ngjashme me tuajat; përndryshe, do të ndiheni të mundur pas një kohe.

  1. Mos kap çdo rënie.

Praktikoni pasojat natyrore që në moshë të re, ndani disa nga përvojat tuaja dhe jepini atyre mësime të tilla si “jeta nuk është e drejtë”. Përveç kësaj, mos i mbroni ata nga zhgënjimet. Duhet të kuptoni vërtet dhe të besoni se dështimi dhe rënia janë pjesë e zhvillimit të suksesshëm të fëmijërisë.

  1. Shkruani letra falenderimi.

Po, e shkruar me dorë në letër me stilolaps!

  1. Rezistojini dëshirës për të blerë gjëra të shumta.

Vetëm sepse mundesh nuk do të thotë se duhet! Mos blini katër kukulla, blini vetëm një dhe lëreni fëmijën tuaj ta dojë dhe të vlerësojë atë që ka. Ky është një nga çelësat se si të rritni fëmijë të paprishur.

  1. Flisni me gjyshërit e tyre dhe shpjegoni qëllimet tuaja.

Ndani me ta dëshirat tuaja për të pasur fëmijë të respektueshëm, vlerësues, të sjellshëm dhe të përgjegjshëm dhe mënyrat se si do ta arrini këtë qëllim. Ju do të keni nevojë për ndihmën e tyre për ta bërë këtë nëse ata janë si shumica e gjyshërve që i duan të llastuar nipërit e tyre! Kërkojuni atyre t’i prishin me dashuri, kohë, përzemërsi dhe vëmendje – jo ëmbëlsira me lodra dhe para.

  1. Mësojini vlerën e parave.

Lëreni fëmijën tuaj të menaxhojë paratë e tij përmes kursimeve, dhënies për bamirësi/të tjerë dhe më pas shpenzimet. Nëse e bëni këtë që në moshë të re, me të vërtetë po vendosni një themel të menaxhimit të përgjegjshëm të pasurisë dhe kjo është pjesë e rritjes së fëmijëve të llastuar.

  1. Ndani historinë tuaj.

E fundit por jo më pak e rëndësishme, duhet t’u tregoni fëmijëve tuaj për trashëgiminë e pasurisë së familjes suaj.

Nëse vini nga një pasuri e konsiderueshme tregoni historinë se si u fitua dhe u krijua. Nëse e keni bërë vetë tregoni edhe atë histori, thjesht mos harroni se “t’u jepni fëmijëve gjithçka që nuk kishit” nuk është gjithmonë një gjë e mirë. Ndoshta ka shumë gjëra që keni mësuar gjatë rrugës duke u penguar për t’ju bërë personi që jeni sot. Dhe në fund të fundit, nëse keni një fëmijë të llastuar – një fëmijë që rënkohet pa pushim, qan dhe ngërthehet kur nuk e marrin atë që duan – ju duhet të fajësoni vetëm veten tuaj! Mos u dorëzoni dhe filloni të aplikoni shumicën, nëse jo të gjitha këto vlera dhe qasje.

Do të keni kënaqësi më të madhe duke qenë prind, fëmija juaj do të jetë më i lumtur dhe më i përshtatur dhe do të ketë paqe dhe dashuri më të madhe në shtëpinë tuaj. Kjo është diçka që nuk mund të blihet me para.

Leave a Reply

Your email address will not be published.