AAP REKOMANDON FUTJEN E EKZAMINIMIT PËR VETËVRASJET TEK ADOLESHENTËT

AAP REKOMANDON FUTJEN E EKZAMINIMIT PËR VETËVRASJET TEK ADOLESHENTËT

Sfidat e shëndetit mendor të fëmijëve, adoleshentëve dhe të rinjve janë reale dhe të përhapura. Edhe para pandemisë një numër alarmant i të rinjve luftuan me ndjenjat e pafuqisë, depresionit dhe mendimeve për vetëvrasje dhe normat janë rritur gjatë dekadës së fundit.

Me rritjen e shkallës së vetëvrasjeve midis të rinjve vitet e fundit, Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon tani që adoleshentët 12 vjeç e lart të kontrollohen për rrezikun e vetëvrasjes si pjesë e kujdesit të rregullt parandalues. AAP së fundi shtoi rekomandimin për shqyrtimin e rrezikut të vetëvrasjes në Udhëzimet e Ekzaminimit të Depresionit. Ofruesit e kujdesit shëndetësor nxiten t’u bëjnë pyetje pacientëve të tyre të vegjël për të identifikuar mendimet dhe planet për vetëvrasje, raporton WDEF.

“Së pari, ju duhet të kontrolloheni për depresion dhe praninë e depresionit dhe ata njerëz zakonisht do të kenë një ndjenjë të humorit depresiv, dëshpërimit, pafuqisë dhe në thelb mungesë interesi për kënaqësinë ose pritje të lumturisë,” tha Timothy Fuller, Drejtor Mjekësor i Shëndetit të Sjelljes dhe Pediatrisë në Akademinë Amerikane të Pediatrisë.

Miti është se të folurit për vetëvrasje rrit gjasat që një person të tentojë vetëvrasjen, tha ai.

“Një nga gjërat më të mëdha që mund të bëni, nëse keni një fëmijë ose adoleshent që është në depresion me një rrezik serioz dhe të konsiderueshëm të vetëvrasjes, është thjesht t’i pyesni se çka po bëjnë çdo ditë,” tha Fuller.

Rekomandimi vjen rreth gjashtë muaj pasi kirurgu amerikan i përgjithshëm Dr. Vivek Murty bëri thirrje që t’i kushtohet më shumë vëmendje shëndetit mendor të të rinjve.

Sipas U.S. Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, midis viteve 2007 dhe 2018 shkalla e vetëvrasjeve në mesin e personave të moshës 10 deri në 24 vjeç në Shtetet e Bashkuara u rrit me 57%,. Vlerësimet tregojnë mbi 6600 vetëvrasje në këtë grupmoshë në vitin 2020. (WebMD)

Leave a Reply

Your email address will not be published.