APLIKACIONET ME TË CILAT MUND TË VËZHGONI FËMIJËT TUAJ

Në kohën që po e jetojmë, ku çdo ditë hasim në lajme të ndryshme rreth ndodhive tragjike që po ndodhin në botë, kujdesi për fëmijët vetëm po vjen duke u rritur. Çdo prind ka shqetësime rreth asaj se ku i kanë fëmijët sidomos ata që jetojnë në një qytet tjetër apo edhe vetëm dalja e tyre në qytet për disa orë. Shpesh nuk ka lidhje mosha, kujdesi i prindit për fëmijën nuk është vetëm në moshë të re, por ajo vazhdon edhe në adoleshencë e më tutje.

Fal teknologjisë së sotme shumë të sofistikuar, prindërit kanë mundësin të kontrollojnë lëvizjen e fëmijëve të tyre përmes aplikacioneve të ndryshme. Për një gjë të tillë ekspertët thonë se prindërit që duan t’i përdorin ato duhet të mendojnë shumë mirë se si do ta bëjnë një ndjekje të tillë dhe se si do të flasin me fëmijët e tyre për këtë gjë. Aplikacionet po bëhen gjithnjë e më të sofistikuara në të dhënat që po mbledhin, duke ngritur pyetje në lidhje me sigurinë personale. Dhe fëmijët e rritur duke u monitoruar nga aplikacionet tani po arrijnë moshën madhore, duke i lënë prindërit në telash, kur i fikin ato?

Një nga aplikacionet më të famshme për momentin është ai Life360 i cili dominon tregun e ndjekës së familjes, ku aktualisht është aplikacioni i gjashtë më i shkarkuar nga mediat sociale në IOS në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA. Një nga krerët e sektorit digjital në Internet Matters me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, këshillon prindërit për sigurinë në internet, thotë se ekzistojnë në thelb dy lloje të opsioneve të gjurmimit. Zgjedhja midis të dyjave, varet nga lloji juaj i prindërimit, për sa i përket asaj se sa nga afër dëshironi të moderoni fëmijët tuaj.

Më të thjeshtat janë aplikacionet e ndarjes së vendndodhjes, të cilat instalohen në telefona si Find My Friends në pajisjet IOS ose Google Family për Android. Ekzistojnë gjithashtu aplikacione të palëve të treta që u mundësojnë përdoruesve të mbledhin një gamë në dukje të pakufishme të dhënash nga telefonat e lidhur. Në fund të fundit, kjo përfshin veçori të tilla si “geofencing”, kështu që një alarm dërgohet kur një telefon largohet ose hyn në një zonë të caktuar. Për prindërit me adoleshentë që vozisin veturë, ekziston gjithashtu monitorimi i shpejtësisë dhe zbulimi i përplasjes.

Në skajin më ekstrem të tregut, aplikacionet si FindMyKids lejojnë një prind të aktivizojë në distancë mikrofonin në telefonin e fëmijës së tyre dhe madje të regjistrojë audio, ndërsa TeenSafe krenohet me një “modalitet të fshehtë” që, thotë kompania, do të thotë se fëmija “nuk do ta gjejë kurrë”. se prindërit e tyre po i ndjekin”.  Përtej gjurmimit fizik, aplikacionet mund të menaxhojnë edhe jetën digjitale të një fëmije, “qoftë ajo çfarë po shpenzojnë nëse kanë qasje në një pagesë në internet, sikurse janë lojërat.

Aplikacionet si OurPact lejojnë një prind të shohë pamjet e ekranit të ndërveprimeve të fëmijës së tyre në internet, ndërsa Bark në fakt skanon mesazhet e tyre për të paralajmëruar prindërit për “ndërveprimet në lidhje me”. Një studim i vitit 2019 i prindërve dhe kujdestarëve në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se 40% po përdornin një lloj gjurmimi GPS në baza ditore.

GAZETARE: Gentiana Qerimi

Leave a Reply

Your email address will not be published.