NJIHNI SIMPTOMAT E ADHD TEK TË VEGJLIT, TË RINJTË DHE ADOLESHENTËT

NJIHNI SIMPTOMAT E ADHD TEK TË VEGJLIT, TË RINJTË DHE ADOLESHENTËT

Shumica e kanë të vështirë të qëndrojnë ulur, të kushtojnë vëmendje dhe të presin radhën e tyre. Por nëse fëmija juaj ka shumë vështirësi të fokusohet rregullisht mund të jetë një shenjë e çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD). Kjo nuk është vetëm sjellje tipike e të vegjëlve. Ky problem mund të prekë edhe adoleshentët dhe të rriturit. Njohja e ADHD-së tek të vegjlit nuk është gjithmonë e lehtë pasi fëmijët e kësaj moshe priren ta kenë të vështirë t’i kushtojnë vëmendje.

Çfarë është ADHD?

ADHD është një çrregullim neurozhvillues dhe ndikon në zhvillimin e trurit dhe sistemit nervor. Zonat e ndryshme të trurit në ADHD nuk ndërveprojnë me njëra-tjetrën ashtu siç duhet. Kjo është arsyeja pse fëmijët me ADHD mund të kenë më shumë vështirësi në të menduarit, të mësuarit, të shprehin ndjenjat ose të kontrollojnë sjelljen e tyre sesa bashkëmoshatarët e tyre.

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitetit prek të rinjtë dhe i bën ata të ballafaqohen me:

 • Të qenit hiperaktiv – Ata nuk mund të qëndrojnë të qetë për periudha të gjata kohore
 • Kushtimi i vëmendjes – Ata kanë vështirësi të përqendrohen në aktivitete.
 • Kontrollimi i impulseve – Ata mund të thonë ose bëjnë gjëra pa i marrë parasysh

Shumë fëmijë përballen me sfida të ngjashme herë pas here por këto vështirësi ndodhin shpesh tek fëmijët me ADHD dhe kanë një ndikim të rëndësishëm në jetën e tyre të përditshme.

Simptomat e ADHD tek fëmijët e vegjël

Simptomat e ADHD tek fëmijët e vegjël mund të jenë të vështira për t’u zbuluar. Gjatë periudhave të veçanta të zhvillimit, një hapësirë e kufizuar e vëmendjes, padurimi, zemërimi dhe nivele të larta aktiviteti janë të shpeshta.

Ata mund të përfshihen në sjellje të paarsyeshme që ndërhyjnë në aktivitete dhe marrëdhënie. Një fëmijë duhet të shfaqë disa karakteristika për të paktën 6 muaj, si në shtëpi dhe në çerdhe, për t’u diagnostikuar me ADHD.

 • Fëmijët e vegjël me çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes mund të:
 • Flasin vazhdimisht-Nuk janë në gjendje të përqendrohen ose të dëgjojnë për periudha të gjata kohore
 • E kanë të vështirë të relaksohen, të bëni dremitje ose të ulen për ushqim
 • Janë të shqetësuar

Simptomat e ADHD tek fëmijët e vegjël

Jo të gjithë fëmijët me ADHD janë hiperaktivë. Megjithatë, nëse një fëmijë është kjo do të bëhet e dukshme gjatë viteve të shkollës. Do të vini re edhe shumë shenja dhe simptoma të tjera. Ata mund ta kenë të vështirë të përqendrohen dhe të kenë vështirësi të marrin vendime të shëndosha ose të organizojnë aktivitetet e tyre. Ata gjithashtu mund të kenë probleme më të mëdha me sa vijon sesa të rinjtë tipikë të moshës së tyre:

 • Lejimi i të tjerëve të flasin
 • Kryerja e detyrave të shtëpisë ose detyrave shtëpiake
 • Ndërrimi i roleve
 • Organizimi i gjërave si detyrat e shtëpisë dhe librat
 • Dhe të ndajnë gjërat e tyre

Simptomat e ADHD në adoleshencë

Hiperaktiviteti zakonisht përmirësohet pas adoleshencës. Megjithatë, adoleshtët mund të bëhen të shqetësuar nëse detyrohen të qëndrojë ulur për një kohë të gjatë. Çështje të tjera, si koha, motivimi dhe organizimi, do të bëhen simptomat më të zakonshme për ata në këtë pikë. Një adoleshent me ADHD mund të luftojë të përqendrohet në detyrat e shkollës, por të shkëlqejë në lojërat video, të cilat ofrojnë rezultate të shpejta. Ndërsa të gjithë adoleshentët mund të jenë emocionalë, ata me ADHD mund ta kenë më të vështirë të kontrollojnë emocionet e tyre. Një adoleshent me ADHD mund të përfshihet në aktivitete të rrezikshme pasi ata mund të jenë impulsivë, të papjekur në gjykim dhe të kërkojnë emocione.

Trajtimi për ADHD

Trajtimi për ADHD mund të përfshijë terapi të sjelljes, mjekim ose një kombinim të të dyjave. Nëse një fëmijë ose adoleshent ka simptoma të lehta ose të moderuara të gjendjes, vetëm terapia e sjelljes mund të jetë e mjaftueshme. Mjekimi është veçanërisht i dobishëm për fëmijët dhe adoleshentët me simptoma më të rënda të ADHD; ai lejon një tru ADHD të funksionojë në një mënyrë më të mirë.

Si mund të ndihmojnë prindërit?

Meqenëse ADHD mund të prekë fëmijët dhe adoleshentët në pjesën tjetër të jetës së tyre, qasja më e mirë për prindërit për t’i ndihmuar fëmijët e tyre është të jenë të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e ADHD në mënyrë që fëmija i tyre të mund të vlerësohet më shpejt se sa më vonë. Nëse fëmija juaj është diagnostikuar me ADHD, alternativat e trajtimit mund të ndihmojnë në pakësimin e efekteve të çrregullimit.

Marrja e masave

Nëse jeni të shqetësuar se fëmija juaj mund të vuajë nga ADHD, bisedoni me pediatrin tuaj se si ta trajtoni atë. Megjithëse, nuk është gjetur një kurë e duhur për të mjekimi dhe modifikimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave dhe rritjen e shanseve që fëmija juaj të ketë sukses në të ardhmen.

Dr Monika Chhajed, Konsulente-Neurologe Peditrike, Spitali Motherhood Chaitanya, Chandigarh

Burimi: Healthshots

Leave a Reply

Your email address will not be published.