UDHËTIMI ME FËMIJË NUK DUHET TË JETË STRES POR KËNAQËSI

UDHËTIMI ME FËMIJË NUK DUHET TË JETË STRES POR KËNAQËSI

Të udhëtosh me fëmijët zakonisht nuk është e lehtë dhe mund të jetë një përvojë shumë sfiduese. Ndërsa fëmijët rriten udhëtimet janë më të lehta por si çdo fillim edhe ky është i vështirë. E rëndë, por aspak e pakapërcyeshme. Krejt e kundërta – me përgatitjen dhe mënyrën e duhur të të menduarit, me siguri të gjithë do ta shijoni udhëtimin.

Përgatitja është më e rëndësishmja

Nëse po udhëtoni me fëmijë të vegjël, veçanërisht nëse është një destinacion i ri, do t’ju duhet të hulumtoni dhe organizoni paraprakisht aspektet kryesore, të tilla si transporti, akomodimi, vendndodhja e tregjeve dhe farmacive dhe rishikimi i një plani aktivitetesh. Përgatitja e mirë është çelësi për të qëndruar nën stres sa më pak të jetë e mundur. Duke ditur se çfarë të pret, do të keni një ndjenjë të brendshme më të fortë kontrolli mbi situatën e cila është çelësi i paqes së brendshme dhe humorit të mirë. Dhe ju e dini shumë mirë që disponimi përcillet, fëmijët ndjejnë gjithçka veçanërisht kur prindërit e tyre nuk janë mirë.

Nëse fëmijët tuaj janë mjaft të rritur sugjeroni që ata të eksplorojnë destinacionin e zgjedhur me ju. Përfshirja e tyre aktive në procesin e planifikimit përveçse do t’i bëjë të ndihen të mëdhenj dhe të rëndësishëm, do t’i lejojë ata të ndihen më të përgatitur dhe më të interesuar për udhëtimin. Rezultati? Më pak zemërim fëmijëror, rezistencë dhe mërzi, më shumë qetësi dhe më shumë kohë pushimi për të gjithë ju.

Qëndroni të qetë kur gjërat nuk shkojnë mirë

Gjëja më e mirë që mund të bëni për ta bërë udhëtimin me fëmijët tuaj një përvojë të këndshme është të qëndroni të qetë kur gjërat nuk shkojnë sipas planit. Dhe kjo me siguri do të ndodhë. Kur gjërat shkojnë keq është më mirë të përfshini fëmijët në një aktivitet. Sigurohuni që të sillni lodra me të cilat do të luajë fëmija ose nëse fëmijët janë më të rritur, jepini letra dhe shkumësa me ngjyra, një lojë tavoline, audio ose libër. Nëse gjithçka tjetër dështon, lërini të ulen në telefon ose tabletë për një kohë. Është e rëndësishme t’i shpërqendroni ata në mënyrë që të përqendroheni në zgjidhjen e situatës.

Pasi t’i “zgjidhni” problemin me fëmijët uluni dhe merrni frymë disa herë, jini të vetëdijshëm se ku jeni dhe si ndiheni në këtë moment. Mbani mend arsyet pse keni shkuar në udhëtim dhe gjithçka që ju dhe fëmijët tuaj dëshironi të merrni në shtëpi nga udhëtimi, ndërsa këto nuk janë kujtime të këqija. Pasi të qetësoheni, do të jeni në gjendje të mendoni përsëri në mënyrë racionale dhe të kuptoni se çdo problem ka një zgjidhje që mund ta gjeni dhe ta zbatoni.

Mbani mend, fëmijët mësojnë nga ne, prindërit, dhe ata janë sfungjerë të vërtetë të vegjël. Nëse shohin se po silleni në mënyrë të pakontrollueshme, nervoze ose ngurrim, përveçse mund t’u shkaktoni atyre të njëjtat emocione ata gjithashtu do t’u mësojnë atyre modelin e gabuar të sjelljes. Prandaj, kur udhëtoni me fëmijë (por edhe në jetën e përditshme), silluni ashtu siç dëshironi që fëmijët tuaj të sillen në rast vonese, zhgënjimesh dhe kur janë të trishtuar. Ju e dini shumë mirë që nëse nuk bëni një dramë, shumica e situatave të pakëndshme do të kthehen në një përvojë që një ditë do të qeshni të gjithë bashkë.

Koha dhe vendi për pushim

Fëmijët kanë nevojë për kohë për të pushuar dhe për të fjetur. Sigurohuni që ata të flenë mjaftueshëm natën para udhëtimit dhe sa më shumë që të jetë e mundur përpiquni të mbani orarin normal të gjumit gjatë udhëtimit.

Fëmijët (por edhe të rriturit) kanë nevojë për një kombinim të ekuilibruar aktivitetesh dhe pushimi për të qenë të qetë dhe me humor të mirë. Që kjo këshillë të japë efektin e dëshiruar është e rëndësishme t’u shpjegoni fëmijëve pse koha e qetësisë dhe e pushimit është e rëndësishme, të gjithë duhet të rimbushim bateritë në mënyrë që të shijojmë aktivitetet që vijnë më vonë.

 

Nëse dëshironi të shijoni udhëtimin me fëmijët përpiquni të relaksoheni dhe të qetësoheni. Me gjithë përpjekjet, përgatitjet dhe planet tona jeta gjithmonë sjell disa plane për ne. Kështu që përpiquni të jeni të hapur ndaj gjithçkaje që vjen sepse i vetmi moment që keni në të vërtetë është tani, çfarëdo qoftë.

Çelësi për të shijuar udhëtimin me fëmijët (dhe jetën në përgjithësi) është të përqendrohesh në pozitiven në çdo situatë, madje edhe të papriturën dhe madje të sikletshmen.

Jini mirënjohës për kohën që mund të kaloni me familjen tuaj, edhe nëse nuk është ajo që keni imagjinuar se duhet të jetë. Në vend që të jeni të zemëruar, të frustruar, të pakënaqur dhe tepër të shqetësuar për të bërë gjithçka perfekte, përqendrohuni të jeni të pranishëm në momentet që keni në dispozicion dhe të krijoni kujtime të bukura me familjen tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.