ANTIBIOTIKËT MUND TË SHKAKTOJNË INFEKSIONE MYKOTIKE VDEKJEPRURËSE  

ANTIBIOTIKËT MUND TË SHKAKTOJNË INFEKSIONE MYKOTIKE VDEKJEPRURËSE

Pacientët që marrin antibiotikë në spitale për të parandaluar infeksionet të ndryshme bakteriale janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të një infeksioni mykotik kërcënues për jetën. Studimi i udhëhequr nga Universiteti i Birminghamit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Instituti Kombëtar i Shëndetit në SHBA, zbuloi se antibiotikët dëmtojnë sistemin imunitar në zorrë. Ekipi zbuloi gjithashtu se aty ku u zhvilluan infeksionet kërpudhore, bakteret e zorrëve ishin gjithashtu në gjendje të shpëtonin, duke çuar në rrezik shtesë të infeksionit bakterial.

Rreth 1.2 milionë njerëz në mbarë botën vdiqën në vitin 2019 nga infeksionet rezistente ndaj antibiotikëve dhe ky numër parashikohet të rritet dhjetëfish deri në vitin 2050. Zbulimet e reja demonstrojnë pasojat e mundshme të përdorimit të antibiotikëve te pacientët që janë në rrezik të zhvillimit të infeksioneve. Nëse kufizojmë ose ndryshojmë mënyrën e përdorimit të antibiotikëve, mund të ndihmojmë në reduktimin e numrit të njerëzve që sëmuren si dhe trajtimin e problemit të madh dhe në rritje të rezistencës ndaj antibiotikëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.