DIELLI ËSHTË I SHËNDETSHËM DHE SHMANG DEPRESIONIN

DIELLI ËSHTË I SHËNDETSHËM DHE SHMANG DEPRESIONIN

Përfitimet e ekspozimit ndaj rrezeve të diellit, janë shumë më të ulëta se rreziku i zhvillimit të tumoreve dhe plakja e parakohshme e lëkurës. Prandaj kur jemi në pushime, këshillohet shmangia e ekspozimit në diell në orët më të nxehta.

Rrezitja është në fakt mënyra e trupit tonë për të mbrojtur veten nga dielli. E gjitha kjo falë melaninës, një pigment që prodhohet kur prekemi nga Dielli dhe që ka për detyrë të na mbrojë nga rrezet ultravjollcë (UV). Melanina është shumë e rëndësishme për ekuilibrin e lëkurës: jo vetëm që i jep ngjyrën e saj por është në gjendje të thithë rrezet UV dhe për rrjedhojë të shkarkojë energjinë e saj. Në fakt ekzistojnë dy lloje të melaninës: ajo “e errët” (eumelanina) që karakterizon njerëzit me ngjyrë kafe dhe ajo e kuqe (feomelanina). Sa më e errët të jetë melanina, aq më shumë është në gjendje të kryejë detyrën e saj: nxirja është rezultat i këtij operacioni mbrojtës. Kur ekspozohemi në diell, melanocitet prodhojnë pigment të ri brenda 2 deri në 3 ditësh dhe lëkura errësohet. Efekti i nxirjes është menjëherë i dukshëm sepse ka gjithmonë një furnizim të vogël melanine në epidermë gati për të ndërhyrë menjëherë.

Për shumë vite mendohej se ekspozimi ndaj dritës së diellit ishte shkaku kryesor i kancerit të lëkurës. Sot pikëpamja e marrëdhënies midis rrezeve ultravjollcë dhe tumoreve është më komplekse: nga njëra anë, studimet e fundit kanë konfirmuar se ekspozimi rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës dhe theksoi rëndësinë e marrjes gjithmonë të masave parandaluese, veçanërisht te fëmijët; nga ana tjetër, të dhënat e reja kanë treguar se rrezet e diellit, duke lejuar trupin të ketë nivele adekuate të vitaminës D, zvogëlon rrezikun e zhvillimit të tumoreve të organeve të tjera.

Megjithatë, ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve UV mbetet një nga faktorët kryesorë të rrezikut për zhvillimin e tumoreve më pak agresive, ato që e kanë origjinën nga shtresa e lëkurës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.