DISA SIMPTOMA TË DEPRESIONIT DIMËROR

 

Nëse mendoni se simptomat e disponimit depresiv dimëror rrezikojnë cilësinë e jetës tuaj është e nevojshme të kërkoni ndihmë nga një specialist, në formën e një psikologu apo psikoterapisti. Përveç këshillave të nevojshme të ekspertëve, terapisë dhe teknikave që ai rekomandon, mund të provoni si ndihmë shtesë disa gjëra.

  • Ekspozoni veten në më shumë dritë. Mundohuni të kaloni kohë gjatë ditës jashtë. Kjo do të përmirësojë ndjeshëm gjendjen shpirtërore dhe mirëqenien e përgjithshme. Në fund të fundit, shumë psikologë besojnë se arsyeja kryesore për shfaqjen e një gjendjeje të tillë është sasia e pamjaftueshme e dritës, për shkak të së cilës trupi ynë humb vitalitetin. Qëndrimi i lehtë është gjithashtu i rëndësishëm për vitaminën D e cila është vërtetuar shkencërisht se lidhet me humorin. Nëse pjesën më të madhe të kohës e kaloni në zyrë, përpiquni të uleni më afër dritares. Kjo do ta bëjë punën tuaj më të këndshme.
  • Përdorni ngjyra të ndezura dhe të preferuara në çdo gjë: të brendshme, veshje, aksesorë. Zbukuroni muret e shtëpisë tuaj me piktura shumëngjyrëshe, vendosni lule në një vazo dhe vendosni një tas plot me fruta shumëngjyrëshe dhe të shijshme në tryezën e kuzhinës. Ngjyrat mund të sjellin qetësi në ditë të errët!
  • Këshilla e tretë për të hequr qafe gjendjen depresive të dimrit është të aktivizoheni. Ecni, vraponi, kërceni, ushtroni, bëni dashuri – bëni çfarë të doni, por mos e lini veten të kaloni tërë ditën duke u relaksuar në divan para televizorit. Lëvizja është ajo që zgjon tek ne energji jetike që ndihmon për të kapërcyer të gjitha vështirësitë dhe gjendjet e paqëndrueshme mendore.
  • Një kusht i rëndësishëm për tejkalimin e krizës është prania e emocioneve pozitive. Hidhni një vështrim më të afërt në zemrën tuaj dhe zbuloni se çfarë emocionesh fshihen atje. Keni shtypur ndonjë gjë negative? Nëse po, hiqeni atë nga shpirti juaj. Zhvilloni emocione pozitive përmes teknikave të ndryshme relaksimi, rrini me miqtë, shkoni në tualet, dëgjoni muzikë të bukur, shkruani një ditar mirënjohjeje… Përcaktoni për vete disa aktivitete që ju sjellin kënaqësi dhe humor maksimal.
  • Kreativiteti hap horizonte të reja dhe na prezanton në thellësi të panjohura të shpirtit tonë. Mundohuni të gjeni diçka të njohur për veten tuaj që do t’ju sjellë kënaqësi dhe paqe. Skulptura prej balte, piktura, etj. Zakonisht ndihmojnë në humor të keq. Procesi i krijimit të diçkaje do t’ju mësojë të vlerësoni momentin aktual dhe do t’ju frymëzojë për arritje të reja.
  • Përhap dashuri. Lidhuni më thellë me partnerin, familjen, miqtë, fëmijët – ringjallni dashurinë, lëreni që ajo t’ju shërojë. Kur keni nevojë për ndihmë kërkoni atë. Flisni hapur me një person të besuar. Lërini emocionet të rrjedhin nga ju.

Është e rëndësishme të mos injoroni disponimin tuaj depresiv, të angazhoheni dhe të dëgjoni se çfarë ju thonë emocionet tuaja. Duajeni veten dhe përpiquni ta bëni dimrin në mendjen tuaj nga dimri!

Leave a Reply

Your email address will not be published.