GRATË DHE TË RINJTË JANË NË RREZIK MË TË LARTË NGA DHIMBJET E KOKËS PREJ COVID-19

GRATË DHE TË RINJTË JANË NË RREZIK MË TË LARTË NGA DHIMBJET E KOKËS PREJ COVID-19

Dhimbjet e kokës janë ndër simptomat më të zakonshme dhe shqetësuese të COVID-19. Rreth 1 në 5 persona të infektuar me virus zhvillon simptoma neurologjike ose kur janë të sëmurë ose më vonë, si pjesë e “COVID-it të gjatë”, simptoma të vazhdueshme që mund të zgjasin disa muaj. Rreth 70 për qind e tyre do të përjetojnë dhimbje koke, thotë një studim i publikuar në janar të vitit 2022 në The Journal of Headache and Pain.

Dhimbjet e kokës të shkaktuara nga virusi ndryshojnë nga dhimbjet e kokës “tipike” sepse ato mund të jenë më të dhimbshme dhe më të gjata në kohëzgjatje dhe ato mund të mos i përgjigjen trajtimeve pa recetë (OTC) si aspirina, thotë botimi i nëntorit 2021 në revistën Current Pain and Headache Reports.

“Dhimbjet e kokës COVID-19 ndryshojnë në mënyrë thelbësore nga dhimbja e llojit të presionit në dhimbje të forta, pulsuese me disa tipare të ngjashme me migrenën,” vëren Dr. Teshamae Monteith, neurolog.

Me virusin, “dhimbjet e kokës në përgjithësi zgjasin ditë deri në javë por për disa njerëz mund të jetë një tipar i COVID-it të gjatë dhe të vazhdojë për më shumë se tre muaj,” thotë Dr. Monteith.

Këtu janë pesë pyetjet e bëra shpesh në lidhje me dhimbjet e kokës COVID-19 dhe përgjigjet e tyre:

Çfarë është një dhimbje koke COVID-19?

Dhimbjet e kokës COVID-19 nuk mund të përdoren më vete për të diagnostikuar një infeksion. Megjithatë, nëse jeni duke përjetuar dhimbje koke më intensive se zakonisht ose i keni ato në periudha të ndryshme të ditës, pa stresorë apo shkaktarë të dukshëm, është e mundur që të keni virusin, thotë Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Gratë dhe të rinjtë mund të jenë në rrezik më të lartë për dhimbje koke nga COVID-19, sipas rishikimit të nëntorit 2021 në raportet aktuale të dhimbjes së kokës. Shumica e njerëzve që zhvillojnë dhimbje koke të lidhura me virusin kanë atë që njihet si dhimbje koke e tipit tension. Simptomat e dhimbjes së kokës nga tensioni përfshijnë:

  • Dhimbje të moderuara ose të forta në të dy anët e kokës
  • Një ndjenjë e presionit në ballë, në anët e kokës ose rreth syve
  • Simptomat që nuk i përgjigjen mirë medikamenteve OTC

Megjithatë, disa njerëz që kanë dhimbje koke për shkak të COVID-19 përjetojnë simptoma të ngjashme me migrenën edhe nëse nuk kanë pasur kurrë migrenë më parë, thotë Fondacioni Kombëtar i Dhimbjes së Kokës (NHF).

Leave a Reply

Your email address will not be published.