GRATË JANË MË TË RREZIKUARA NGA SËMUNDJET E VESHKAVE

GRATË JANË MË TË RREZIKUARA NGA SËMUNDJET E VESHKAVE

Sëmundja kronike e veshkave është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat, megjithatë mungesa e vetëdijes çon në diagnostikimin e saj të vonuar.

Sipas Fondacionit Kombëtar të Veshkave në SHBA, 10 për qind e popullsisë në botë është e prekur nga sëmundja e veshkave dhe miliona vdesin çdo vit sepse nuk kanë qasje në trajtime të përballueshme. Kjo ndodh edhe sepse trajtimi me dializë ose transplantim të veshkave krijon një barrë të konsiderueshme financiare për shumicën e njerëzve që kanë nevojë dhe shumë njerëz nuk mund ta përballojnë atë, veçanërisht në vendet në zhvillim.

Barra financiare dhe pabarazia ekonomike janë gjithashtu arsyet kryesore pse gratë (edhe pse vuajnë nga kjo gjendje në mënyrë të barabartë, nëse jo më shumë) kanë rezultate më të këqija për sëmundjen. Ka mungesë të vetëdijes dhe pavarësisë financiare për të kërkuar trajtim. Kur ndërgjegjësimi është i ulët për gjendjen kjo do të rezultojë në një diagnozë të vonë të sëmundjes dhe kështu do të gjenerojë rezultate të dobëta. Gratë gjithashtu kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të veshkave sepse ato janë të prirura ndaj infeksionit të Lupusit dhe veshkave duke rritur numrin e infeksioneve.

Nëse një grua është shtatzënë ose planifikon një shtatzëni është mirë të konsultohet me një specialist për të përjashtuar problemet e veshkave. Ato mund të komplikojnë procesin e shtatzënisë dhe ndonjëherë edhe të shkaktojnë shtatzëni me rrezik të lartë. Ndonjëherë, hipertensioni i shkaktuar nga shtatzënia ose toksemia e shtatzënisë çon në sëmundje kronike të veshkave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.