INFEKSIONET E TRAKTIT URINAR JANË MË TË SHPESHTA TE GRATË DHE VAJZAT

 INFEKSIONET E TRAKTIT URINAR JANË MË TË SHPESHTA TE GRATË DHE VAJZAT

Infeksioni i traktit urinar është një nga problemet më të shpeshta shëndetësore dhe është infeksioni më i shpeshtë që prek kryesisht gratë dhe vajzat megjithëse nuk kursehen as burrat dhe fëmijët.

Personat që përballen me një rënie të imunitetit kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar infeksion urinar, pastaj ata që nuk pinë mjaftueshëm lëngje, që vuajnë nga diabeti, kanë rërë ose gurë në veshka, një prostatë të zmadhuar, anomali kongjenitale dhe infeksion mund të shkaktohet nga marrëdhëniet seksuale dhe higjiena e pamjaftueshme personale, larja në kushte johigjienike në pishina dhe lumenj si dhe deti i ftohtë, keqpërdorimi i antibiotikëve që shkatërron florën natyrore, shthurja.

Në 90% të rasteve shkaktarë të infeksioneve urinare janë bakteret më e shpeshta prej të cilave është Escherichia Coli (E. Coli).

Gratë seksualisht aktive kanë infeksione më të shpeshta se gratë joaktive. Gratë në menopauzë janë më të ndjeshme ndaj infeksionit për shkak të rënies së nivelit të estrogjenit si dhe ndryshimeve që ndodhin në rreshtimin e traktit urogjenital.

Faktor rreziku është zbritja e fshikëzës dhe mitrës ndër vite për shkak të dobësimit të muskujve të legenit pas shtatzënisë, lindjes ose për shkak të obezitetit. Të njëjtët faktorë rreziku mund të çojnë edhe në inkontinencë – humbja e pavullnetshme e urinës.

SIMPTOMAT: urinim i shpeshtë dhe i dhimbshëm, ndjesi djegieje në kanalin urinar, presion dhe tension në fshikëz ose në fund të barkut, dhimbsa urgjente, vështirësi në urinim, humbje e pavullnetshme e urinës janë simptoma të një infeksioni të fshikëzës. Urina mund të ketë një erë të pakëndshme, një pamje të turbullt, me prani të gjakut. Nëse infeksioni përhapet në veshka, mund të shfaqen dhimbje në rajonin e mesit të shpinës, temperaturë e ngritur, nauze, keqtrajtim, të vjella dhe ethe. Shfaqja e gjakut në urinë, veçanërisht pa dhimbje, mund të tregojë për disa sëmundje të tjera të traktit urinar, ndaj pacienti duhet të dërgohet tek urologu për diagnozë shtesë. Gjaku në urinë i shoqëruar me dhimbje pritet me inflamacion të fshikëzës urinare.

KËSHILLË: Nëse gjatë natës shfaqen simptoma të një infeksioni urinar si dhimbje gjatë urinimit ose një dëshirë e papritur, e fortë dhe e shpeshtë për të urinuar, mos merrni antibiotikë! Një numër i madh pacientësh do të ndihmohen nga një analgjetik dhe rritjen e sasisë së lëngjeve dhe preparateve bimore të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin e shpërthimeve të mëtejshme të infeksionit dhe lehtësimin e shpejtë të simptomave. Nëse është e mundur, para fillimit të terapisë duhet bërë një analizë e urinës dhe duhet të kontaktoni urologun tuaj.

TRAJTIMI: varet nga lloji i shkaktarit, si dhe nga ashpërsia e simptomave dhe ashpërsia e infeksionit dhe zakonisht zgjat 3-10 ditë. Kohëzgjatja e trajtimit dhe lloji i antibiotikëve përcaktohet nga urologu ose mjeku kompetent. Nuk ka antibiotik më të mirë ose më të fortë për infeksionin urinar, ilaçi zgjidhet në mënyrë empirike ose sipas ndjeshmërisë së baktereve, bazuar në një urokulturë me një antibiogram. Gjithashtu, jo çdo prani e baktereve në urinë kërkon trajtim. Vitet e fundit, preparatet bimore kanë marrë një rol të rëndësishëm në trajtimin e infeksioneve urinare dhe mund të përdoren vetëm në infeksionet e lehta urinare ose në kombinim me antibiotikë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.