ME MOSHËN NDRYSHON EDHE CIKLI MENSTRUAL

ME MOSHËN NDRYSHON EDHE CIKLI MENSTRUAL

Me kalimin e viteve organizmi i femrës pëson ndryshime prandaj ndryshon edhe rrjedha e ciklit menstrual. Gjinekologët sqarojnë se ndryshimet në organizëm vijnë pasi ndryshojnë hormonet e lidhura me moshën, si dhe përvojat si shtatzënia dhe perimenopauza.

MOSHA 20 VJEÇARE

Nëse shumë viteve të adoleshencës keni pasur probleme të ndryshme lidhur me cikl8n menstrual  (nga lloji i mos-shfaqjes deri tek paraqitjet e habitshme në kohën më të pa përshtatshme): në këtë pikë të jetës fillojnë përmirësime dhe cikli bëhet më i rregullt.  Lauren Streicher, gjinekologe me bazë në Çikago , thotë se është shumë tipike për vajzat që të mos ovulojnë rregullisht, pasi që pa ovulimin e rregullt, menstruacionet do të jenë më të çrregullta.

Nga ana tjetër, kur cikli nuk ka rrjedhje periodike ju gjithashtu do të filloni të përjetoni PMS, dhimbje. Nëse nuk jeni mësuar të ballafaqoheni me këto efekte anësore çdo muaj, kjo mund të jetë një surprizë e pakëndshme. Një tjetër ndryshim i madh menstrual që ka tendencë të ndodhë në 20-tat ka të bëjë me marrjen e hapave të kontrollit të lindjes.

Ky është dhjetëvjeçari që shumë gra vendosin të fillojnë të marrin kontraceptivë hormonal : më anë  të cilave përjetohen perioda më të lehta dhe më të rregullta, më pak dhimbje dhe simptoma të reduktuara të  PMS. Për pjesën më të madhe, menstruacionet duhet të jenë shumë të parashikueshme dhe të qëndrueshme thotë Dr Streicher.

MOSHA 30 VJEÇARE

Simptoma të tilla si një rrjedhje papritur e rëndë ose dhimbje më intensive sesa dhimbjet e zakonshme mund të jenë një shenjë e një çështjeje më të madhe. Rritjet beninje të quajtura fibroide, të cilat mund t’ju lënë me gjakderdhje më të rëndë për shembull. Dhe endometrioza, e cila shpesh është e shënuar nga dhimbja e keqe që mund të zgjasë gjatë gjithë muajit, gjithashtu diagnostikohet shpesh kur një grua është në moshën 30-vjeçare.

Një tjetër ndikim që ndodhë zakonisht në 30-tat? Lindja e fëmijëve. Ciklet menstruale zakonisht nuk rifillojnë deri në gjashtë javë pas lindjes nëse nuk jeni duke ushqyer fëmijën me gji, dhe nëse jeni duke ushqyer me gji, koha kur ato fillojnë  derisa të ndaloni ose të zvogëloni sasinë e kohës kur jeni duke u infektuar”. Për më tepër, dhënia e gjirit të një fëmije mund të çojë në ndërrime afatgjata në ciklin tuaj.

“Shumë gra do të ju tregojnë se pasi ata kanë kaluar nëpër shtatzëni, dhimbjet  e tyre zvogëlohen dukshëm. Kjo mund të shkaktohet nga shumë faktorë, por që kur hapja e qafës së mitrës bëhet pak më e madhe keni kontraktime më  të vogla të mitrës.

MOSHA 40 VJEÇARE

Mosha  kur hyni ne fazën para menopauzës e cila përcillet me ndryshime të mëdha hormonale. Gjatë kësaj kohe, zakonisht 8 deri në 10 vjet para menopauzës (e cila zakonisht ndodh në 50-tat e hershme), trupi juaj përgatitet për vijën e finishit. Ndryshimet e hormoneve shkaktojnë që ovulacioni të jetë më i parregullt dhe luhatshmëria e nivelit të estrogjenit do të thotë që mund të filloni të përjetoni ndalesa  ose rrjedhje më të rënda. Gjërat që gjithmonë thuhen për simptomat e perimenopauzës mund t’i përmbledhim me një frazë që “e parashikueshme është se asgjë nuk është e parashikueshme”.

Por edhe nëse ovulacioni është i çrregullt, gratë mund të mbeten shtatzënë. Një grua nuk është në menopauzë derisa periodat e saj kanë pushuar së paku një vit. /Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.