METABOLIZMI NUK NDRYSHON NGA 20 DERI NË 60 VJEÇ

METABOLIZMI NUK NDRYSHON NGA 20 DERI NË 60 VJEÇ

Metabolizmi ynë nuk ndryshon nga mosha 20 deri në moshën 60 vjeçare thonë shkenctarët, bazuar në studimin amerikan në shkallë të gjerë nga më shumë se 6,400 pjesëmarrës të të gjitha moshave nga foshnjëria deri në moshën 95 vjeç, duke kombinuar prova nga 40 vjet kërkime.

SI FUNKSIONON METABOLIZMI?

Procesi i metabolizmit ndodh kur trupi ynë zbërthen ushqimin dhe e kthen atë në energji. Pra, sipas gjetjeve të hulumtimit të fundit, ky proces me të vërtetë po ndryshon, por jo në mënyrën se si kemi menduar deri më tani.

Studiuesit mendonin se metabolizmi ynë ngadalësohet kur mbushim moshën 40 ose edhe 30 vjeç dhe se burrat kanë një metabolizëm më të shpejtë në krahasim me gratë.

Kur bëhet fjalë për dallimin mes gjinive, meshkujt në fakt djegin më shumë kalori çdo ditë sesa femrat për arsyen e thjeshtë se kanë mesatarisht më shumë masë muskulore dhe më pak yndyrë trupore.

Megjithatë, një grua muskulare do të ketë përafërsisht të njëjtën normë metabolike si një burrë me të njëjtën gjatësi. Yndyra që grumbullohet në trup luan një rol kyç, pasi sa më i lartë të jetë raporti i yndyrës në trup, aq më i ngadalshëm është metabolizmi, për shembull, një person 70 kg me përmbajtje yndyre 15% do të ketë një shkallë më të lartë metabolike në krahasim me një person. me të njëjtën peshë por me 25% përqindje yndyre.

Në përgjithësi, disa njerëz janë ose “me fat” sepse djegin 25% më shumë kalori se mesatarja për moshën e tyre ose “të pafat”, duke djegur përkatësisht rreth 25% më pak.

POR A MUND TA NDRYSHOJMË METABOLIZMIN?

Gjetjet e këtij studimi konfirmojnë provat e mëparshme se nuk ka formulë magjike për të ndryshuar metabolizmin tonë. Kjo do të thotë se suplementet që premtojnë t’i japin një nxitje metabolizmit tuaj nuk do të funksionojnë gjithsesi nëse nuk ndiqni një plan diete të ekuilibruar.

Por ka një lajm të mirë, pasi trajnimi me rezistencë është vërtetuar se rrit masën tuaj të muskujve . Në fakt, një studim zbuloi se ndjekja e një stërvitje të tillë për dhjetë javë mund të rrisë metabolizmin tuaj bazal në pushim (d.m.th., kaloritë që trupi juaj djeg në pushim) deri në 7%. Megjithatë, është e lehtë të humbni masën muskulore nëse nuk vazhdoni përpjekjet.

POR PSE RRITET PESHA ME ARDHJEN E 40?

Shpesh gabojmë duke ia atribuar shtimin në peshë metabolizmit të ngadaltë, por në realitet duhet të kemi parasysh faktorë të tjerë që ndikojnë si zakonet tona. A stërviteni më rrallë dhe lëvizni më pak ndërsa punoni më shumë dhe flini më pak?

Përveç kësaj, nuk duhet të injoroni disa probleme shëndetësore që mund të kenë lindur dhe të rrisin peshën trupore si diabeti i tipit 2 , hipotiroidizmi dhe sindroma e vezores policistike. Faktorë të tjerë që kontribuojnë në shtimin e peshës janë gjumi i shqetësuar, stresi dhe medikamentet.

Përsa i përket femrave, ato janë seksi “më i dobët” në shtimin e peshës, pasi rëndohen më shumë nga lindjet e përsëritura. Përveç kësaj, menopauza është një kohë ndryshimi për gratë që mund të reflektohet në peshë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.