KAFEJA ME QUMËSHT MUND TË KETË EFEKT ANTI-INFLAMATOR

KAFEJA ME QUMËSHT MUND TË KETË EFEKT ANTI-INFLAMATOR

A mundet diçka e thjeshtë si një filxhan kafe me qumësht të ketë një efekt anti-inflamator te njerëzit? Me sa duket po, sipas një studimi të ri nga Universiteti i Kopenhagës. Një kombinim i proteinave dhe antioksidantëve dyfishon vetitë anti-inflamatore në qelizat imune. Studiuesit shpresojnë të jenë në gjendje të studiojnë efektet shëndetësore te njerëzit.

Sa herë që bakteret, viruset dhe substanca të tjera të huaja hyjnë në trup, sistemi ynë imunitar reagon duke vendosur qeliza të bardha të gjakut dhe substanca kimike për të na mbrojtur. Ky reagim, i njohur zakonisht si inflamacion, ndodh gjithashtu sa herë që mbingarkojmë tendinat dhe muskujt dhe është karakteristik për sëmundje si artriti reumatoid.

Antioksidantët e njohur si polifenole gjenden te njerëzit, bimët, frutat dhe perimet. Ky grup antioksidantësh përdoret gjithashtu nga industria ushqimore për të ngadalësuar oksidimin dhe përkeqësimin e cilësisë së ushqimit dhe në këtë mënyrë për të shmangur aromën dhe prishjen. Polifenolet njihen gjithashtu si të shëndetshme për njerëzit, pasi ato ndihmojnë në reduktimin e stresit oksidativ në trup që shkakton inflamacion.

Por shumë gjëra mbeten të panjohura për polifenolet. Relativisht pak studime kanë hetuar se çfarë ndodh kur polifenolet reagojnë me molekula të tjera, të tilla si proteinat e përziera në ushqime që më pas i konsumojmë.

Në një studim të ri, studiuesit në Departamentin e Shkencës së Ushqimit, në bashkëpunim me studiues nga Departamenti i Shkencave Veterinare dhe Kafshëve, në Universitetin e Kopenhagës hetuan se si sillen polifenolet kur kombinohen me aminoacide, blloqet ndërtuese të proteinave. Rezultatet kanë qenë premtuese.

“Në studim, ne tregojmë se ndërsa një polifenol reagon me një aminoacid, efekti i tij frenues ndaj inflamacionit në qelizat imune rritet. Si i tillë, është qartë e imagjinueshme që ky koktej mund të ketë një efekt të dobishëm edhe në inflamacionin tek njerëzit. Ne tani do të hetojë më tej, fillimisht te kafshët. Pas kësaj, ne shpresojmë të marrim fonde kërkimore që do të na lejojnë të studiojmë efektin tek njerëzit”, thotë profesoresha Marianne Nissen Lund nga Departamenti i Shkencës Ushqimore, e cila drejtoi studimin.

Studimi sapo është publikuar në Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Dy herë më mirë në luftimin e inflamacionit

Për të hetuar efektin anti-inflamator të kombinimit të polifenoleve me proteinat, studiuesit aplikuan inflamacion artificial në qelizat imune. Disa nga qelizat morën doza të ndryshme polifenolesh që kishin reaguar me një aminoacid, ndërsa të tjerat morën vetëm polifenole në të njëjtat doza. Një grup kontrolli nuk mori asgjë.

Studiuesit vunë re se qelizat imune të trajtuara me kombinimin e polifenoleve dhe aminoacideve ishin dy herë më efektive në luftimin e inflamacionit sesa qelizat në të cilat u shtoheshin vetëm polifenolet.

“Është interesante që tani të kemi vëzhguar efektin anti-inflamator në eksperimentet e qelizave. Dhe padyshim, kjo vetëm na ka bërë më të interesuar për të kuptuar këto efekte shëndetësore në detaje. Pra, hapi tjetër do të jetë studimi i efekteve te kafshët. ” thotë profesori i asociuar Andrew Williams i Departamentit të Shkencave Veterinare dhe Kafshëve në Fakultetin e Shëndetësisë dhe Shkencave Mjekësore, i cili është gjithashtu autor i lartë i studimit.

Studimet e mëparshme nga studiuesit treguan se polifenolet lidhen me proteinat në produktet e mishit, qumështin dhe birrën. Në një tjetër studim të ri ata testuan nëse molekulat lidhen gjithashtu me njëra-tjetrën në një pije kafeje me qumësht. Në të vërtetë, kokrrat e kafesë janë të mbushura me polifenole, ndërsa qumështi është i pasur me proteina.

“Rezultati ynë tregon se reagimi midis polifenoleve dhe proteinave ndodh gjithashtu në disa nga pijet e kafesë me qumësht që kemi studiuar. Në fakt, reagimi ndodh aq shpejt sa ka qenë e vështirë të shmanget në ndonjë nga ushqimet që kemi studiuar. deri më tani”, thotë Marianne Nissen Lund.

Prandaj, studiuesi nuk e ka të vështirë të imagjinojë se reagimi dhe efekti potencialisht i dobishëm anti-inflamator ndodhin edhe kur kombinohen ushqime të tjera që përbëhen nga proteina dhe fruta ose perime.

“Mund ta imagjinoj që diçka e ngjashme ndodh, për shembull, në një pjatë mishi me perime ose një smoothie, nëse siguroheni të shtoni disa proteina si qumësht ose kos”, thotë Marianne Nissen Lund.

Industria dhe komuniteti i kërkimit kanë marrë parasysh avantazhet kryesore të polifenoleve. Si të tillë, ata po punojnë se si të shtojnë sasitë e duhura të polifenoleve në ushqime për të arritur cilësinë më të mirë. Rezultatet e reja të hulumtimit janë premtuese edhe në këtë kontekst:

“Për shkak se njerëzit nuk thithin aq shumë polifenol, shumë studiues po studiojnë se si të kapsulojnë polifenolet në strukturat proteinike të cilat përmirësojnë thithjen e tyre në trup. Kjo strategji ka avantazhin e shtuar për të rritur efektet anti-inflamatore të polifenoleve,” shpjegon Marianne Nissen Lund. .

Hulumtimi financohet nga Fondi i Pavarur i Kërkimeve në Danimarkë dhe kryhet në bashkëpunim me Universitetin Teknik të Dresdenit në Gjermani.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.