MODERNA DHE PFIZER: PAS OMICRON-IT, VAKSINA KUNDËR KOVIDIT DO TË JETË SEZONALE

MODERNA DHE PFIZER: PAS OMICRON-IT VAKSINA KUNDËR KOVID-IT DO TË JETË SEZONALE

Prodhuesit e vaksinave të COVID-19 Moderna dhe Pfizer po punojnë për të zhvilluar versione të reja të vaksinave të tyre për shkak të Omicron-it, shkruan Euronews. Duke folur në Forumin Ekonomik Botëror (WEF) të hënën, CEO i Moderna-s Stéphane Bancel, tha se kompania e tij po planifikonte të zhvillonte një vaksinë sezonale kundër COVID-19 si dhe sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes si gripi dhe virusi i frymëmarrjes (RSV).

“Qëllimi ynë është të jemi në gjendje të kemi një vaksinë të vetme, në mënyrë që të mos kemi probleme, për të cilat njerëzit nuk duan të marrin dy deri në tre injeksione gjatë dimrit por të marirn vetëm një vaksinë për koronën, për gripin dhe RSV,” tha Bancel.

I pyetur se kur mund të jetë e disponueshme doza e COVID-grip-RSV, ai u përgjigj se “skenari më i mirë do të ishte vjeshta e 2023”.

Gjithashtu të hënën, CEO i Pfizer-it Albert Bourla tha se vala aktuale e Omicron-it mund të jetë e fundit që kërkon kufizime.

“Skenari më i mundshëm është që virusi të vazhdojë të qarkullojë për disa vite. Është një virus që është përhapur në të gjithë botën dhe është shumë e vështirë të shpëtosh prej tij,” tha ai.

“Por falë mjeteve të shkencës, kjo valë do të jetë e fundit që do të ketë këto lloj kufizimesh.

“Për mua, e rëndësishme është që tre doza të bëhen një vaksinim i plotë, pasuar nga një dozë vjetore, me përjashtim të personave me imunitet të dobët që mund të marrin një përforcues çdo katër muaj”, tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.