NDRYSHIMI I ORËS SHKAKTON PASOJA NË SHËNDETIN E NJERËZVE

NDRYSHIMI I ORËS SHKAKTON PASOJA NË SHËNDETIN E NJERËZVE

Prej sot ka filluar llogaritja verore e orës, kur akrepat e orës kanë lëvizur për një orë përpara, përkatësisht nga ora 2 akrepat kanë lëvizur në ora 3. Por ndryshimi i orës mund të shkaktoj pasoja shëndetësore për disa ditë.

Ndryshimin më të madh do ta ndjejmë gjatë dy-tre ditëve të para pas lëvizjes së orës. Pasojat ndihen në reduktim të efikasitetit të punës, përqendrimit të dobët, kujtesës së dëmtuar, lodhjes më të theksuar dhe përgjumjes gjatë ditës. Humbja e një ore gjumë mund të ndryshojë nivelet e hormoneve dhe të rrisë presionin e gjakut dhe kjo ndikon në zemrën, veçanërisht te pacientët kardiovaskular. Një ndryshim i panatyrshëm në ritmin e gjumit mund të veprojë gjithashtu si shkas për sëmundjet e përcaktuara gjenetikisht dhe individët gjithashtu mund të kenë probleme me depresionin. Njerëzit shpesh, përveç pagjumësisë, kanë probleme me dhimbje koke që mund të zgjasin disa ditë, madje edhe javë pas lëvizjes. Lëvizja e orës është një stres i madh psikofizik për të gjithë organizmin, por të gjitha këto ndryshime janë më të vështirat për pacientët kronikë. Pacientët me dhimbje koke tensioni kanë dhimbje koke të intensifikuara.

“Gjumi i shqetësuar mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut dhe shëndetin mendor më të dobët, dhe të dyja simptomat janë shkaktarët kryesorë të sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru” – thonë psikologët.

Nuk ka kërkime apo studime të veçanta për këtë temë në Kroaci, por supozohet se ne nuk devijojmë nga të tjerat. Në vitin 2007, shkencëtarët nga Universiteti gjerman i Ludwig-Maximilian vërtetuan në një kampion prej 55,000 të anketuarve se njerëzit flenë deri në 20 minuta më pak gjatë verës për shkak të lëvizjes së orës. Studiuesit amerikanë pohojnë se rreziku i goditjes në Finlandë u rrit me tetë për qind gjatë dy ditëve të para që nga fillimi i orës së diellit në krahasim me dy javë para dhe pas ndryshimit të orës, dhe të njëjtat rezultate u regjistruan më vonë në tetor. Shkencëtarët suedezë kanë arritur në përfundimin se numri i sulmeve në zemër zvogëlohet në javën pas kthimit të orës me 21 për qind, ndërsa në pranverë rrahjet e zemrës rriten në shtatë ditë pas lëvizjes së orës përpara.

Efekti i dëmshëm në zemër është më i theksuar në tre ditët e para pas të dielës në të cilën ndërrohet ora e diellit. Përveç kësaj, studentët janë më pak të aftë të zgjidhin detyra dhe janë më pak të aftë për të ndjekur orët mësimore pasi lëvizin orën./Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.