NËSE E KENI KALUAR COVID-19 SHUMË LEHTË, PASOJAT SHËNDETËSORE MUND TË PARAQITEN NJË VIT MË PAS

NËSE E KENI KALUAR COVID-19 SHUMË LEHTË, PASOJAT SHËNDETËSORE MUND TË PARAQITEN NJË VIT MË PAS

Edhe nëse e keni kaluar COVID-19 si asgjë më shumë se një shqetësim, provat sugjerojnë se do të ishte mirë ta merrnim atë më seriozisht pasi mund të ketë lënë pasoja shëndetësore. Kjo për shkak se efektet e virusit mund të jenë shkatërruese shumë muaj pas infeksionit fillestar.

Një veçori e re e botuar në revistën Nature përmbledh provat aktuale mbi rrezikun e problemeve kardiovaskulare pas një infeksioni COVID-19. Artikulli i revistës citon një studim, të botuar në fillim të këtij viti i cili përdori të dhëna nga Departamenti Amerikan i Çështjeve të Veteranëve (VA) për të vlerësuar se sa shpesh COVID-19 çon në probleme kardiovaskulare.

Ata zbuluan se njerëzit që kishin pasur sëmundjen përballeshin me rreziqe të konsiderueshme në rritje për 20 probleme kardiovaskulare, duke përfshirë probleme potencialisht katastrofike si sulmet në zemër dhe goditjet në tru, në vitin pas infektimit me virusin Korona. Studiuesit krahasuan më shumë se 150 mijë veteranë që ishin shëruar nga COVID-19 akut me bashkëmoshatarët e tyre të pa infektuar si dhe me një grup kontrolli para pandemisë. Njerëzit që ishin shtruar në kujdesin intensiv me infeksione akute kishin një rrezik drastikisht më të lartë të problemeve kardiovaskulare gjatë vitit të ardhshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.