NJERËZIT E MOSHËA SË MESME, KANË MË SHUMË GJASA TË PREKEN NGA DHIMBJA E MESIT

NJERËZIT E MOSHËA SË MESME, KANË MË SHUMË GJASA TË PREKEN NGA DHIMBJA E MESIT

Njerëzit e moshëa së mesme, kanë më shumë gjasa të përjetojnë periudha të dhimbjes së mesit. Në fakt, sipas një Raporti Special të Shëndetit të Universitetit të Harvardit që fokusohet në moshën e mesme – mbi 50 vjeç – dhimbja e shpinës prek rreth katër nga pesë të rriturit amerikanë në një moment të jetës së tyre dhe prek burrat dhe gratë në mënyrë të barabartë.

Mosha është shpesh fajtori. Me kalimin e kohës, kockat dhe nyjet në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore ndryshojnë. Disqet ndërvertebrale kanë tendencë të konsumohen dhe ndonjëherë të zhvendosen, duke shtypur nervat dhe duke shkaktuar hernie. Këto ndryshime strukturore shpesh janë të dhimbshme.

Qëndrimi i dobët dhe mungesa e gjendjes së mirë fizike shpesh e përkeqësojnë problemin. Nëse keni dhimbje të mesit (dmth. dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës) në shumicën e rasteve lëvizja më e mirë është të prisni dhe të shihni nëse dhimbja largohet vetë. Nëse gjendja nuk përmirësohet pas tre deri në katër ditë, atëherë këshillohet të shkoni te mjeku.

Ndërkohë, në varësi të burimit të dhimbjes dhe ashpërsisë së saj, mund të provoni disa trajtime pa ilaçe për lehtësim.

KOMPRESA TË NXEHTA OSE TË FTOHTA

Fillimisht, menjëherë pas çdo dëmtimi në pjesën e poshtme të shpinës, është mirë të përdorni kompresa të ftohta ose një pako akulli për të reduktuar ënjtjen. Megjithatë, rreth 48 orë pas fillimit të dhimbjes, vendosja e mbulesave ngrohëse mund të jetë e dobishme. Nxehtësia qetëson dhe relakson muskujt e lënduar dhe rrit rrjedhjen e gjakut, gjë që ndihmon në procesin e shërimit.

PUSHIM I KUFIZUAR

Nëse dhimbja është e fortë, atëherë zgjidhni pushimin në shtrat për disa orë në një kohë dhe jo më shumë se një ose dy ditë. Në përgjithësi, mjekët tani e dinë se është më mirë të vazhdoni të lëvizni, qoftë edhe butësisht, në mënyrë që muskujt tuaj të mos bëhen të ngurtësuar.

 

AKTIVITETI FIZIK

Ushtrimi ndihmon në ndërtimin e muskujve të fortë dhe fleksibël që do të jenë më pak të prirur ndaj lëndimeve. Mund të ndihmojë gjithashtu procesin e shërimit për dhimbjen e shpinës, për sa kohë që punoni me mjekun tuaj në programin e duhur të ushtrimeve kur keni dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës. Një program i mirë zakonisht përfshin aktivitet aerobik, ushtrime të forcës dhe fleksibilitetit.

 

TERAPITË PLOTËSUESE

Disa lloje të terapive alternative mund të jenë të dobishme në lehtësimin e dhimbjeve të shpinës. Këto përfshijnë akupunkturën, masazhin terapeutik, ushtrimet terapeutike si joga dhe tai chi dhe manipulimin e shtyllës kurrizore nga osteopatë të certifikuar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.