OMIKRON SHMANG IMUNITETIN E KRIJUAR-STUDIM DANEZ

Sipas një studimi danez të botuar javën e kaluar varianti omikron shmang më lehtë imunitetin sesa varianti delta gjë që shpjegon gjithashtu pse ai përhapet më shpejt. Meqenëse omikroni u zbulua në nëntor, shkencëtarët po nxitojnë të zbulojnë nëse shkakton simptoma më të lehta të sëmundjes dhe pse duket më ngjitëse se delta.

Ka arsye të ndryshme pse virusi mund të transmetohet më lehtë. Për shembull, sa kohë qëndron në ajër, sa kohë është në gjendje të ngjitet me qelizat dhe sa mirë shmang sistemin imunitar të njeriu.

Transmetimi nuk është më i lartë por imuniteti shmanget më mirë

Hulumtimi i udhëhequr nga shkencëtarët nga Universiteti i Kopenhagës- organizata kryesore statistikore e Danimarkës dhe Instituti i Serumit Statens (SSI) sugjeron se arsyeja kryesore për përhapjen më të shpejtë të këtij varianti të virusit është aftësia e tij për të shmangur imunitetin e shkaktuar nga vaksina.

“Gjetjet tona konfirmojnë se përhapja e shpejtë e omicron mund t’i atribuohet aftësisë për të anashkaluar imunitetin në vend të rritjes së transmetueshmërisë,” thanë studiuesit.

Shkencëtarët danezë kanë arritur në përfundimin se në popullatën e vaksinuar omicron është midis 2.7 dhe 3.7 herë më i infektuar se delta.

Ka më pak gjasa për t’u infektuar pas dozës së tretë.

Studimi zbuloi gjithashtu se pavarësisht nga varianti i virusit ata që ishin vaksinuar me dozën e tretë kishin më pak të ngjarë të transmetonin virusin sesa ata që nuk ishin vaksinuar.

Megjithëse është më e lehtë për t’u transmetuar omicron shkakton një formë më të lehtë të sëmundjes,” tha për mediat Tyra Grove Krause, drejtoresha teknike e SSI.

Ajo shtoi se rreziku i shtrimit në spital për shkak të omicron është përgjysmë më i ulët se sa për delta por për shkak të numrit të madh të infektimeve sistemet shëndetësore janë ende nën presion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.